• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Veljača
1

ŽUPANIJA POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA U LEGALIZACIJI OBJEKATA

Legalizacija zgrada za obavljanje poljoprivredne djelatnosti i aktualna problematika poljoprivrede uoči ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bile su teme 13. sjednice Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije.

Predsjednik Skupštine Stanko Grčić na samom je početku istaknuo je brigu Županije za ovu primarnu gospodarsku djelatnost i za poljoprivrednike, o čemu svjedoči i broj sjednica koje je Odbor održao u svome mandatu. Zahvaljujući senzibilitetu i razumijevanju za stanje u poljoprivredi i problemima Županija svojim poticajnim mjerama stalno nastoji pomaći poljoprivrednicima. Jedna od posljednjim aktualnih mjera je pomoć pri legalizaciji poljoprivrednih objekata. Prema riječima župana Miroslava Čačije, unatoč krizi zbog koje su mnogi izdaci morali biti smanjeni, iznos proračunskih sredstava za poljoprivredu ostao je isti – 8 milijuna kuna svake godine iz izvornih prihoda Županije. Dvadesetak je mjera kroz koje se subvencionira poljoprivredna proizvodnja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Koliko to poljoprivrednicima znači potvrđuje njihov interes i 15 do 18 milijuna kuna kreditnih sredstava koliko se godišnje traži samo za proljetnu sjetvu.
Bjelovarsko – bilogorska županija je izdala publikaciju u kojoj poljoprivrednicima pojašnjava proces legalizacije, a u proračunu je izdvojila 500 tisuća kuna kojima će subvencionirati 50 posto cijene izvedbe geodetskog elaborata izvedenog stanja poljoprivrednog objekta, do dvije tisuće kuna po poljoprivrednom gospodarstvu. Cilj Županije je pomoći našem seljaku kako bi mogao ispuniti zakonske odredbe legalizacije kojima rok istječe u lipnju ove godine. Jedan od zaključaka sjednice Odbora je prijedlog svim općinama i gradovima Bjelovarsko – bilogorske županije da podnositelje zahtjeva oslobode komunalnih doprinosa što je do sada učinilo desetak općina. Članica Odbora Zinaida Biro predložila se da se prema Vladi RH ide s prijedlogom o oslobođenju vodne naknade koja je također značajna u ukupnoj cijeni postupka legalizacije. Model subvencioniranja Bjelovarsko – bilogorske županije, kako se čulo na sjednici, pohvaljen je od strane nekih županija koje namjeravaju učiniti sličan korak i pomoći svojim poljoprivrednicima. Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Gezim Ramqaj članove odbora izvijestio je o izravnim plaćanjima u poljoprivredi Agencije za plaćanje, iznosima koji su na raspolaganju te tržišno cjenovnoj politici prema kojoj smo već u EU.

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a