Stranica 100 ÆUPANIJSKI GLASNIK Broj 4 determinirani su prioriteti u Poglavlju 6.3., koji su u operacionalizaciji transferirani u odgovarajuće mjere i povezane aktivnosti: Cilj 1: Oblikovanje okruženja prikladnog za razvoj održivog turizma Mjera 1.1. Podrška kvalitetnom infrastrukturnom uređenju te oblikovanju turističke suprastrukture u skladu s pokazateljima održivosti Aktivnost 1.1.1. Upravljanje kvalitetom obiteljskog smještaja i povezivanje s lokalnom ponudom hrane i identitetom uz naglasak na unifikaciji kvalitete ponude Aktivnost 1.1.2. Uspostava inovativne ugostiteljske ponude Aktivnost 1.1.3. Izgradnja tematiziranih hotelskih objekata i kamp ponude visoke kvalitete Aktivnost 1.1.4. Osnaživanje sportsko-rekreacijskih i sajmišnih terena i objekata Aktivnost 1.1.5. Razvoj multimodalnih objekata za potrebe turizma i lokalne zajednice Mjera 1.2. Podrška istraživanju, obnovi, očuvanju i poboljšanju dostupnosti prirodne i kulturne baštine Aktivnost 1.2.1. Aktiviranje kulturno-povijesne baštine u turizmu Aktivnost 1.2.2. Poticanje uređenja u tematizacije pješačkih i ciklo tematskih staza Aktivnost 1.2.3. Kreiranje sustava turističke interpretacije prirodnih vrijednosti Županije Cilj 2: Razvoj autentičnih i inovativnih turističkih proizvoda koji podižu opću kvalitetu života lokalne zajednice i pridonose ciljevima održivog razvoja Mjera 2.1. Podrška stvaranju lokalnih lanaca vrijednosti uz poboljšanje postojećih i razvoj autentičnih, zelenih i inovativnih turističkih proizvoda Aktivnost 2.1.1. Razvoj agro-bio turizma i ekoturizma utemeljenog na vrijednostima ekosustava Aktivnost 2.1.2. Vrednovanje industrijske baštine Mjera 2.2. Razvoj novih cjelovitih turističkih doživljaja visoke vrijednosti Aktivnost 2.2.1. Razvoj proizvoda edukacijskog i kreativnog turizma Aktivnost 2.2.2. Unaprjeđenje kvalitete i autohtonosti gastronomske ponude Županije Mjera 2.3. Unaprjeđenje kvalitete i dosega manifestacija Aktivnost 2.3.1 Povezivanje manifestacija s turističkim paketima srodnih proizvoda Aktivnost 2.3.2. Povezivanje s domaćim i inozemnim festivalima i događanjima te sudjelovanje u međunarodnim kulturnim i sportskim mrežama Cilj 3. Unaprjeđenje sustava destinacijskog menadžmenta i ljudskih resursa Mjera 3.1. Programi osnaživanja dionika Aktivnost 3.1.1. Jačanje znanja i kompetencije dionika na području Županije Aktivnost 3.1.2. Razvoj i ponuda agencijskih programa Aktivnost 3.1.3. Podizanje razine svijesti o potencijalima turizma u lokalnoj zajednici Mjera 3.2. Sustavno praćenje kvalitete destinacijskog turizma Aktivnost 3.2.1. Praćenje pokazatelja održivog razvoja turizma, certificiranje i eko označavanje Cilj 4. Stvaranje prepoznatljivosti Mjera 4.1. Jačanje vidljivosti destinacije Mjera 4.2. Brendiranje Županije kao jedinstvene destinacije 7. SMJERNICE I PREPORUKE ZA DIONIKE RAZVOJA 7.1. Smjernice i preporuke za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju ključnu ulogu u oblikovanju održivog turističkog okruženja kroz razvoj infrastrukture, zaštitu kulturne i prirodne baštine te podršku lokalnim inicijativama. U skladu s ciljevima razvoja turizma, preporučuje se osnivanje platforme za upravljanje regionalnim i lokalnim turizmom, koja će uključivati predstavnike regionalne razvojne agencije, županijskih i lokalnih turističkih zajednica te sektora poduzetništva. Platforma bi omogućila koordinirano donošenje odluka, praćenje provedbe akcijskih planova te strateško usmjeravanje investicija u turizam. Osim toga, preporučuje se ulaganje u infrastrukturne projekte koji podržavaju razvoj kvalitetnog turističkog smještaja i ponude, s posebnim naglaskom na ruralna domaćinstva, obiteljski smještaj i specijalizirane oblike smještaja, u skladu s načelima održivog razvoja. U cilju zaštite kulturne i prirodne baštine, preporučuje se revitalizacija kulturno-povijesnih lokaliteta i kreiranje tematskih ruta koje povezuju prirodne atrakcije s turističkim središtima. Ključne mjere i aktivnosti: • Razvoj turističke infrastrukture (Mjera 1.1.): Ulaganje u modernizaciju i proširenje smještajnih kapaciteta, uključujući subvencioniranje ruralnih smještajnih jedinica i razvoj kampova (Aktivnost 1.1.1.) • Zaštita kulturne i prirodne baštine (Mjera 1.2.): Revitalizacija kulturno-povijesnih lokacija (Aktivnost 1.2.1.)
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjc2NzM=