ŽUPANIJSKI GLASNIK 4 - 2025

Stranica 104 ÆUPANIJSKI GLASNIK Broj 4 • Umrežavanje autohtonih poljoprivrednih proizvođača i vlasnika ugostiteljskih/ hotelskih objekata kroz radionice ili sastanke – VI. 2025. • Organizacija radionica pružateljima smještaja o načinu revitalizacije objekata, ekološko odgovornom poslovanju, implementaciji održivosti smještaja i kvalitetnijem pružanju usluga, pripremi dokumentacije za poticaje i obnovu, načinu implementacije lokalnih proizvoda i sl. – XII. 2026. Procijenjena vrijednost 100.000 eura Okvirni izvori - Sredstva EU programa/ fondova (Europski strukturni i investicijski fondovi – bespovratna sredstva za financiranja ruralni turizam, Program Konkurentnost turističkog gospodarstva, kuće za odmor…) Status izrade potrebne studijske/ projektne dokument. Ne postoji dokumentacija/idejni projekt/Izvedbeni projekt/Troškovnik/ drugo: ___________ Naziv projekta Projekt 2. Umrežavanje autohtonih poljoprivrednih proizvođača i vlasnika ugostiteljskih/ smještajnih objekata Cilj projekta Projektom se želi unaprijediti lokalnu turističku i gastro ponudu kroz uspostavu direktne suradnje između autohtonih poljoprivrednih proizvođača i ugostiteljskih/ smještajnih objekata. Time će se potaknuti održivost lokalne poljoprivrede, povećati konkurentnost ruralnog turizma te omogućiti gostima autentično gastronomsko iskustvo temeljeno na lokalnim proizvodima. Osim toga, projekt pridonosi: • razvoju kratkih lanaca opskrbe i poticanju cirkularne ekonomije • jačanju brenda Bjelovarsko-bilogorske županije kao gastronomsko-turističke destinacije • povećanju prihoda lokalnih poljoprivrednika i ugostitelja te produljenju turističke sezone. Opis projekta Projekt uključuje stvaranje digitalne i fizičke mreže između OPG-ova, proizvođača tradicionalnih proizvoda, restorana, hotela i seoskih domaćinstava. Kroz edukacije, certificiranje i promociju, omogućit će se lakša razmjena i distribucija lokalnih namirnica te bolja vidljivost autohtonih proizvoda u turističkoj ponudi. Ključne aktivnosti projekta: 1. Mapiranje autohtonih proizvođača, OPG-ova i ugostiteljskih objekata zainteresiranih za suradnju 2. Kreiranje online baze podataka koja će omogućiti umrežavanje i jednostavnu komunikaciju između proizvođača i ugostitelja 3. Definiranje kriterija kvalitete i uvođenje oznaka izvornosti za lokalne proizvode 4. Organizacija edukacija za ugostitelje o korištenju lokalnih proizvoda u jelima te za poljoprivrednike o unaprjeđenju proizvodnje i marketinga 5. Implementacija suradnje na odabranim lokacijama, evaluacija rezultata i optimizacija modela 6. Brendiranje i promocija na turističkim i gastronomskim događanjima, online kampanje i uključivanje turističkih zajednica. Posebni značaj za destinaciju DA/NE Doprinos ostvarenju - Značajni doprinos/umjereni doprinos/manji doprinos pokazatelju: pokazatelja održivosti Poslovni prihod gospodarskih subjekata (obveznika poreza na dobit) u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane Zadovoljstvo lokalnog stanovništva turizmom Zadovoljstvo turista cjelokupnim boravkom - Ne postoji doprinos Nositelj Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije Lokacija provedbe Bjelovarsko-bilogorska županija (pilot-lokacije u gradovima Bjelovar, Daruvar, Garešnica i okolnim ruralnim područjima) Planirani rokovi početka i završetka provedbe projekta III. 2025. – XII. 2026. Provedbeni koraci • Mapiranje dionika i definiranje kriterija, IV. 2025. i okvirni rokovi • Razvoj digitalne platforme, VII. 2025. • Organizacija edukacija i radionica, XII. 2025. • Pilot-projekt umrežavanja, VI. 2026. • Certificiranje i standardizacija proizvoda, IX. 2026. • Promotivna kampanja i evaluacija projekta, XII. 2026.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjc2NzM=