Stranica 133 Broj 4 ÆUPANIJSKI GLASNIK Provedbeni koraci • Izrada projektnog zadatka – II.2026 i okvirni rokovi • Urbanističko-arhitektonsko rješenje Centra – IX. 2027. • Konzervatorski elaborati i smjernice – II.2027 • Idejna i izvedbena rješenja interpretacijskih sadržaja – VIII.2027. Procijenjena 600.000 eura (glavni i izvedbeni projekt) vrijednost 10.000.000 eura realizacija Okvirni izvori • Ministarstvo kulture i medija RH financiranja • EU fondovi za kulturnu baštinu i turizam • Županijski i lokalni proračuni Status izrade potrebne studijske/ Ne postoji dokumentacija/ idejni projekt/ Izvedbeni projekt/ Troškovnik/ drugo: projektne dokument. Idejni projekt za parcijalnu obnovu Aktivnost 2.2.2. – Unaprjeđenje kvalitete i autohtonosti gastronomske ponude Županije Naziv projekta Projekt 40. Definiranje standarda kvalitete za županijsku gastro oznaku namijenjenu restoranima, trgovinama i drugim punktovima Cilj projekta Projekt za cilj ima utvrđivanje kriterija i postupka za dodjelu oznake gastro kvalitete na razini Bjelovarsko-bilogorske županije. Definiranjem standarda kvalitete gastro proizvoda podigla bi se kvaliteta ponude lokalnih restorana, trgovina i drugih punktova te bi se dodatno potaknuli lokalni proizvođači hrane i poljoprivrednici na proizvodnju i uzgoj lokalnih autohtonih sorti poljoprivrednih proizvoda, kao i recepture lokalnih jela i pića. Hrana ugrađena u lokalnu tradiciju nudi autentično iskustvo posjetiteljima čime bi se dodatno pojačala turistička potražnja, što bi u konačnici utjecalo i na pojačane gospodarske aktivnosti, ali i očuvanje baštine i načina života Bjelovarsko-bilogorske županije. Opis projekta Definiranje standarda kvalitete za županijsku gastro oznaku namijenjenu restoranima, trgovinama i drugim punktovima je projekt čiji je cilj trajno podizanje kvalitete bjelovarsko-bilogorske ugostiteljske ponude kroz stimuliranje i unaprjeđivanje tradicionalnih gastronomskih vrijednosti, uključivanje iste u europske i svjetske gastronomske tijekove te afirmiranje kvalitete proizvoda i usluga kao prepoznatljivosti ove Županije. Interes posjetitelja za restoranima koji nude autohtona jela i pića, kao i trgovinama s lokalnim proizvodima postaje sve izraženiji u suvremenom društvu. Gastronomija postaje nezaobilazan dio turističke ponude, a definiranje standarda kvalitete za uspostavljanje gastro oznake na razini Bjelovarsko-bilogorske županije podignut će razinu kvalitete i uspostaviti oznaku koja označava standard za restorane, trgovine i druge punktove koji nude lokalne namirnice i proizvode. Ovakav razvoj pridonijet će održivijem razvoju Županije, te će razvoj gastro turizma pridonijeti ruralnom razvoju, ekonomskom napretku i ekološkoj održivosti. Ovim projektom definiralo bi se značenje gastro oznake za restorane, trgovine i druge punktove, te izgradili teorijski temelji za razvoj županijskog gastro turizma. Posebni značaj za destinaciju DA/ NE Doprinos ostvarenju - Značajni doprinos/ umjereni doprinos/ manji doprinos pokazatelju: pokazatelja održivosti Zadovoljstvo cjelokupnim boravkom u destinaciji - Ne postoji doprinos Nositelj Zajednički projekt: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Bjelovar, Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruženje obrtnika Bjelovarsko-bilogorske županije Lokacija provedbe Cijela Županija Planirani rokovi početka i završetka provedbe projekta X. 2025. – V. 2026. Provedbeni koraci • Definirati standarde kvalitete za svaku djelatnost (restorane, trgovine i druge punktove) – X. 2025 i okvirni rokovi • Izgraditi teorijski okvir i postupak dodjeljivanja gastro oznake – I. 2026 • Uspostavljanje pravilnika o kriterijima i postupku za dodjelu oznake gastro kvalitete na razini Bjelovarsko-bilogorske županije– II.2026 • Predstavljanje gastro oznake zainteresiranoj javnosti, te upoznavanje ugostitelja, trgovaca i ostalih dionika s mogućnosti dobivanja gastro oznake – III. 2026 • Testiranje u praksi, promidžba i praćenje – V. 2026
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjc2NzM=