Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
V. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Listopad
20

Izaslanstvo Županije posjetilo Općinu Sirač

Izgradnja komunalne infrastrukture, poduzetničke zone, obnova prometnica te poteškoće u realizaciji razvojnih projekata Općine Sirač bile su teme razgovora župana Miroslava Čačije i njegovih suradnika s načelnikom Branimirom Milerom i članovima Općinskog Vijeća.

Ova jedinica lokalne samouprave šesta je po broju stanovnika koji žive na njezinu području. Razvojne projekte nastoji provesti prema Makroplanu na kojemu temelje dugoročnog razvoja. No, u njihovu ostvarivanju u posljednje vrijeme imaju potaškoće, jer ne mogu dobiti potpore ministarstava na koje su računali i na koje, kao područje od posebne državne skrbi, imaju  pravo. S obzirom na ostvarene dobiti tamošnjih tvrtki, bruto društveni proizvod Općine Sirač viši je od prosječnog nacionalnog BDP-a, zbog čega njihovi projekti ne prolaze na natječajima. Podršku u rješavanju toga problema načelnik Miler očekuje od čelnika Županije, a istaknuo nastojanja, napore i  vlastita ulaganja u izgradnju komunalne infrastrukture. Tako je od 13,5 kilometara vodoopskrne mreže izgrađeno 8, a za preostalih 5,5 potrebno je  osigurati 12 milijuna kuna. U Siraču, trenutačno je u izgradnji 1200 metara kanalizacije u Tomislavovoj ulici čija je vrijednost milijun i pol kuna, a završena je kanalizacijska mreža u Ulici Nikola Šubić Zrinski u koju je uloženo 800 tisuća kuna. Velik problem ove Općine je nedovoljna izgrađenost cestovne infrastrukture i njezina obnova. Zbog količine teretnog transporta ( oko milijun tona robe godišnje se odvozi iz Općine Sirač ) Općina je zatražila da prema prometnoj klasifikaciji dobiju status grada, te da zajedno s Daruvarom dobiju poseban odvojak u projektu brze ceste Virovitica - Okučani.

Izaslsntvo Županije u pratnji domaćina posjetilo je Osnovnu školu u Siraču  u čije je investicijsko održavanje u proteklih pet godina Županija uložila oko milijun i pol kuna.    Obnovljeno je krovište škole u Siraču, uvedeno centralno grijanje, izmijenjena stolarija i pod školsko - športske dvorane. Inače,   školu pohađa oko 170 učenika. Matičnu školu u Siraču ima dvije područne škole – u naseljima Kip i Šibovac.

Općina Sirač ima dvije poduzetničke zone. Jedna je Čelana, predviđena za tešku industriju i Lanara za male i srednje poduzetnike, te obrtnike. Lanaru su obišli i čelnici Županije. Do sada je ondje završena izgradnja dijela infrastrukture – voda, kanalizacija plin, u što je uloženo 600 tisuća kuna. U sljedećoj se godini planira dovođenje električne energije i izgradnja cestovne infrastrukture. Tada će ova poslovna zona, površine 9 hektara, moći biti ponuđena poduzetnicima. Prostor je planiran za 25 do 30 obrtnika i poduzetnika.

U izaslanstvu Županije uz župana Čačiju, bili su zamjenik župana Alen Baščevan, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andrea Prugovečki – Klepac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Milan Biljan i pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu  Želimir Curiš.

 

 

 

 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a