Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
PET GODINA BBŽ U EU
Preuzmite .pdf
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
17

PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE OD MRAZA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, danas 17. svibnja proglasio je na zahtjev Gradova i Općina elementarnu nepogodu od mraza za područja 3 grada - Bjelovara, Daruvara, Grubišnog Polja i 7 općina - Berek, Dežanovac, Kapela, Rovišće, Sirač, Štefanje i Veliki Grđevac.

Naime, u periodu od 20. – 26. travnja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih niskim temperaturama i mrazom stradale su poljoprivredne kulture na području naše županije, mahom voćarske kulture. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je uputila zahtjev na sve jedinice lokalne samouprave, 5 Gradova i 18 Općina, da dostave svoje zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od mraza i to oni kod kojih su nastali zakonski uvjeti za procjenu štete od elementarne nepogode.

Tako su na adresu Županijskog povjerenstva došli zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode od mraza iz 3 grada Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja te 7 općina Bereka, Dežanovca, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja i Velikog Grđevca.

Nakon proglašenja elementarne nepogodne Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda trebaju u roku od osam dana utvrditi stanje na terenu i podnesti prvo izviješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu.

Spomenutno izviješće treba sadržavati prvo priopćenje s procjenom ukupne štete od elementarne nepogode mraza, a nakon toga će zbrojne podatke Županijsko povjerenstvo za procijenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu.

Inače, župan Bajs proglasio je elementarnu nepogodu na Obiteljskom poljoprivednom gospodarstvu „Ledinski“ nedaleko od Bjelovara. Njegov vlasnik Željko Ledinski napominje kako je ovo druga godina za redom kako su pretrpili ogromne štete uzrokovane mrazom.

 „Štete su gotovo identične prošlogodišnjima praktički sorte jabuka koje su nama najzastupljenije kao što su Idared su stradale stoposto. To je već druga godina za redom kako trpimo ogromne štete i praktički zbog nepostojanja strategije razvoja voćarstva Hrvatske dolazimo u situaciju, ako nam se na adekvatan način ne pomogne, da ćemo morati krčiti voćnjake. Naša cijena robe je podcjenjena. Mi prodajemo robu od 1,5 kn do 80 lipa, ovisno prva ili druga klasa. Trenutno je takva situacija da je u Hrvatskoj lani uvezeno za 173 mlijuna eura voća, a sama šteta na voćarstvu je bila 70 mlijuna eura. Ove godine će biti ista situacija ako ne i teža i nakon dvije godine sustavnog zanemarivanja šteta od voćarstva biti ćemo prisiljeni krčiti voćnjake “, rekao Ledinski.

 „Temeljem zahtjeva Općina i Gradova ja sam danas za tri grada i sedam općina proglasio elementranu nepogodu. U osam dana ćemo vidjeti kolika je preliminarna procjena štete, a nakon toga će Županijsko povjerenstvo u suradnji s Gradskim i Općinskim povjerenstvima izraditi ukupno izviješće i poslati ga prema Zagrebu sukladno Zakonu koji to predviđa. Ovo je druga godina za redom kako dio Hrvatske, a posebice našu županiju, pogađa elementarna nepogoda. Prošle godine cijela županija je bila zahvaćena, štete su bile velike, oko 100 mlijuna kuna, a samo 3 milijuna kuna je isplaćeno od strane državnog proračuna. Sada moramo vidjeti kako pomoći našim voćarima. I gospodin Željko Ledinski koji je predsjednik Kriznog stožera pri Voćarskoj zajednici Hrvatske je ukazao na dva osnovna problema. Jedan je bitno smanjenje cijena njihovih prioizvoda koje oni imaju, dakle za 50% niža u odnosu na prije nekoliko godina, a s druge strane ne potpora države kroz strukturne fondove da im se na jedan kvalitetan način pomogne“, naglasio je župan  Bajs prilikom proglašenja elementarne nepogode.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a