Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
20

TEMATSKA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BBŽ

Povodom nadolazećih lokalnih izbora, 17. (tematska) sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije bila je posvećena okupljanju žena u lokalnoj politici, a tom prilikom održano je i predavanje „Igrati veliko“ Dijane Kobas Dešković.

Inače, Dijana Kobas Dešković je ekspertica u području komunikacije, razvoja ljudskih potencijala i strateškog poslovanja, a specijalizirala se za područje razvoja ženskog lidershipa i uspostavljanja ravnoteže između raznih životnih uloga. Idejna je začetnica i kreatorica metode procjene i standarda upravljanja ljudskim potencijalima MAMFORCE© s kojim se podržava razvoj obiteljskih odgovornih radnih okruženja koja se odlikuju kulturom podrške koja stvara sretne, zadovoljne i posvećene zaposlenike. Svojim radom pomaže organizacijama u promjeni kako bi se osigurali uvjeti za usklađenje privatnog i poslovnog života, te nesmetani razvoj karijera zaposlenih majki i žena općenito.

„Predavanje je namijenjeno ženama i da one same sebe osvijeste gdje stvaraju blokade i gdje same sebe ograničavaju, te rade korak unazad i ne odluče se kandidirati na lokalnim izborima. Ideja je da se žene potakne i da se unatoč svim barijerama koje sami sebe nameću i da se odluče na taj korak jer nam trebaju ženski glasovi u politici da zastupaju interese koji su ženama važni. Ne možemo očekivati da će se rješavati problemi u društvu koji su važni ženama, ukoliko nemamo dovoljan broj žena. Situacija nije kod nas ništa bitno drugačija nego u svijetu, ali ključ u tome je da se žene same osvijeste i da ne dođe do toga da se žene vrati uz peći, već moramo ostati na tragu onoga što su se generacije prije nas izborile i dovele nas do toga gdje smo sada.“, pojasnila je Dijana Kobas Dešković.

„Bliže nam se lokalni izbori i znamo kakva je situacija u politici, stoga želimo ohrabriti žene da se prijave na liste. U našoj županiji ukupno ima 15.7% žena u kompletnoj politici, a u Županijskoj skupštini zastupljeno je 16% žena. Situacija nije dobra i nadamo se da će to na nadolazećim izborima promijeniti. Problem je što se žene stavlja na začelja lista, a već na početku su podzastupljene.“, izjavila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivana Pirin.

„Hrvatska i Bjelovarsko-bilogorska županija polako, ali sigurno ide prema ravnopravnosti spolova. Situacija se poboljšava, a mi tu činimo koliko možemo, a posebice bih pohvalio naše Povjerenstvo. Ono što je pred nama su lokalni izbori, ravnopravnost žena bi trebalo biti vidljivo i u učešću žena u političkim funkcijama, a hoće li to biti tako, to ćemo vidjeti. Što se tiče naše županije, svi načelnici i gradonačelnici su muškarci, uključujući i mene kao župana, ali ja imam dvije zamjenice, a imamo većinu pročelnica upravnih odjela u Županiji i tu polako poravnamo broj žena u izvršnom dijelu. Drago mi je da za ovo predavanje ima veliki interes i to je ključ, jer zainteresiranost žena za politiku bi trebalo dovesti do pojačanog učešća u izborima, a i u samim rezultatima izbora.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a