Uvodna riječ
USTROJSTVO
PRORAČUN BBŽ
VODIČ ZA GRAĐANE
JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ STUDIJI UTJECAJA NA OKOLIŠ PROSTORNOG PLANA BBŽ I O PRIJEDLOGU IV. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA BBŽ
PRUZMITE ZAHTJEV ZA
OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD
FOTO GALERIJA
FOTO GALERIJA BBŽ
KOMUNICIRAJTE
S VAŠIM ŽUPANOM
Komunicirajte sa županom
ANKETA
KORISNIKA USLUGA BBŽ
english
deutch

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
17

ŽUPAN BAJS NA RADIONICI TURISTIČKE ZAJEDNICE BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan, ujedno i predsjednik Turističke zajednice BBŽ, Damir Bajs prisustvovao je na radionici „Podizanje kvalitete usluživanje vina (Somelijerstvo)“ u Vinariji Coner, koju je organizirala Turistička zajednica BBŽ uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija, sa županom Bajsom na čelu, podupire rad i projekte svoje Turističke zajednice.

Riječ je o edukaciji za javni i privatni sektor u turizmu koju su vodili vrhunski stručnjaci iz Hrvatskog sommelier kluba. Cilj radionice je da polaznici upoznaju sredstva koja rezultiraju rastom prodaje i razvojem brenda u ugostiteljstvu te načine kojima se postiže viša razina usluživanja gostiju. 

Program radionice namijenjen je odabranim ciljnim skupinama i to nositelje turističke ponude, predstavnike turističke industrije, turističke agencije, zaposlene u sustavu turističkih zajednica te lokalnoj upravi i samoupravi na poslovima vezanim uz razvoj turizma.

Psihologija i pristup prvog dojma, dress code, prezentacija proizvoda, buđenje emocija kod gostiju, povećanje profita samo su neke od tema koje su se obrađivale na radionici. Očekivani rezultat je da polaznici shvate važnost edukacije ugostiteljsko-turističkih djelatnika, prednosti i isplativost financijskog ulaganja u njihovo znanje, prednosti sommelierskih kvaliteta u ugostiteljstvu, ali i razloge intenzivne potražnje za navedenim zanimanjem u ugostiteljstvu.

Turizam jest priča, a ja ću spomenuti da je Turistička zajednica BBŽ u 2015. godini kandidirala priču enogastronomije na natječaj EDEN-a, Europske destinacije izvrsnosti, na temu turizam i lokalne gastronomije. Mi smo od travnja ove godine dio Europskog društva održivog turizma i stavit ćemo radionicu u ovaj kontekst. Uz ulaganje u infrastrukturu i povećanje smještajnog kapaciteta apsolutno je bitna edukacija. Nama je visokopozicionirano, uz wellnes i zdravlje, ruralni odmor, turizam te gastronomiju, enogastronomija, jer znamo da imamo Daruvarsku i Bilogorsku vinsku cestu. Nužno je ulaganje u znanje, jer imamo više gostiju, lani smo rasli 74%. Upravo zato organiziramo ovu edukaciju, koja je rezultat natječaja Hrvatske turističke zajednice, gdje smo dobili 70 000 kuna. Interes je velik, imali smo 25 prijavljenih sudionika, ali i ograničen broj mjesta. Sigurna sam da će radionica doprinijeti boljem osjećaju gostiju koji dolaze u našu županiju, rekla je Jasna Fila, direktorica TZ BBŽ.

Vino je plemenita priča i svi vole biti u njoj. Danas se događaju stvari da su ljudi izuzetni educirani, a osoblje nam kaska. Naši gosti moraju biti zadovoljni s onim što dobiju na stol, a to je posao sommeliera. Što se tiče ove edukacije ljudi su prepoznali zašto se dobro educirati. Nije važno samo prodati vino, već napraviti o tome podlogu, stvoriti doživljaj gostu. Što se tiče gosta naš posao je u što kraćem vremenu prepoznati stilistiku što gost želi i sve to uobličiti s jelom koje je gost naručio. Naš posao je da napravimo što ljepšu priču, rekao je predavač Mario Meštrović.

Poanta je da se vino počne trošiti kao vino, a ne s dodacima u čemu smo mi krenuli. U našem kraju, vina nisu bila na glasu kao kvalitetna vina, a sada je cilj dobiti kvalitetno vino u čaši bez ikakvih dodataka. Danas, u našoj županiji, ljudi mogu kupiti vina izravno vino u vinariji koje se čuva u podrumu u kvalitetnim uvjetima i to je ono što su vinarije u našem kraju donijele, rekao je Igor Prka iz Vinarije Coner.

Naša županija, kako vrijeme ide, postaje sve prepoznatljivija po kvalitetnim vinima, a rezultat je to ulaganja ljudi u naše vinarije, kako u one male, tako i one velike. Rezultat je i ulaganja u struku koja je vezana uz proizvodnju tako dobrog vina, a pred nama je da to iskoristimo u turističke svrhe.  Posluživanje vina je umjetnost za sebe, a kvaliteta koju turisti traže mora se vidjeti na stolu već na načinu kako se vino predlaže i donosi. Zamah osnivanja OPG-a je vidljiv, naime prije koju godinu imali smo 3-4 OPG, a danas ih je preko 40. Ljudi ulažu svoja sredstva, vide svoju budućnost u turizmu, a jedan od bitnih elemenata je ponuda vina. Bitno je da većina naših OPG-a nude vina s našeg područja i kvaliteta je u velikom porastu, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a