• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Projekti - UO za gospodarski razvoj i komunalne djelatnosti

Poslovne zone

Vlada RH donijela je Program razvoja poduzetničkih zona 2004.-2007. godine, a BBŽ Plan i Program osnivanja i razvoja poduzetničkih zona.
BBŽ zona

Vlada Republike Hrvatske donijela je Program razvoja poduzetničkih zona 2004.-2007. godine, a Bjelovarsko-bilogorska županija Plan i Program osnivanja i razvoja poduzetničkih zona u županiji do 2010. godine, te se u Regionalnom operativnom programu strateški opredijelila za izgradnju poduzetničkih zona na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Jedinice lokalne samouprave, to jest općine i gradovi s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kao nositelji projekata izgradnje poduzetničkih zona na ovom području, planirali su izgradnju 32 poduzetničke zone.

Od navedene 32 poduzetničke zone četiri zone potpuno su izgrađene iu funkciji i to u Bjelovaru (zona Istok), Daruvaru (poduzetnička zona Zapad-1), Grubišnom Polju (zona malog i srednjeg poduzetništva) i Garešnici (poduzetnička zona Jug) sa 30-ak poduzetničkih projekata i oko 950 zaposlenih.

U dvije poduzetničke zone u tijeku je završna faza izgradnje istih: Čazma i Veliko Trojstvo, a do kraja godine trebali bi se završiti komunalni radovi u najvećoj 20 hektara zoni-P u Severinu, u kojoj će domaći poduzetnici proizvodnih djelatnosti u naredne dvije godine zaposliti 500 djelatnika.

Ostale poduzetničke zone nalaze se u različitoj fazi aktivnosti izgradnje, a prioriteti su zona u Velikoj Pisanici i Štefanju, te već druga zona u Grubišnom Polju i Siraču.

U sklopu projekta « Program certifikacije regije za ulaganja» Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH i USAID-a, Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno s Krapinsko-zagorskom i Koprivničko-križevačkom dobila je Certfikat ICPR (Investment certification programme for regions) kao regija za slobodna ulaganja.
Taj certifikat stranim ulagačima jamči standardiziranu razinu usluge i kompetencija, a županije su morale ispuniti tri standarda: informacijski, imovinski i marketinški.
Imovinskim standardom utvrđene su lokacije i zgrade u kojima je moguće ulaganje za 12 i 60 mjeseci.

U BBŽ-i za godinu dana inozemni gospodarstvenici će moći ulagati u poslovne zone u Čazmi ( Ninkovica), Velikoj Pisanici, Štefanju i Grubišnom Polju, a za 60 mjeseci u zoni Sirač ( Lanara), Velikom Grđevcu ( Bregovci Tio) i Bjelovaru ( Korenovo).

OLAKŠICE ZA PODUZETNIKE:

- Oslobođenje plaćanja komunalne naknade
- Oslobođenje komunalnog doprinosa
- Oslobođenje plaćanja takse na priključke (voda, kanalizacija)
- Besplatna naknada za određene kW priključka električne energije
- Povoljna cijena po m2 (3-5 EUR, što iznosi 12-20% stvarne vrijednosti građevinskog zemljišta)

 

GRAD/OPĆINE zona površina (ha)
Bjelovar Istok 6,00
  Jug 22,50
Čazma Ninkovica I 4,82
Daruvar Zapad 1 11,50
Garešnica jug-I faza 4,95
  jug-II faza 13,45
G. Polje zona I 12,70
  zona II 15,40
Štefanje Štefanje 19,60
V. Pisanica V. Pisanica 7,20
V. Trojstvo Pod. zona 2,80
Severin Pod. zona 20,68
Sirač „Lanara“ 9,00
V. Grđevac „Bregovci“ 5,60
UKUPNO   156,20

 

   Povratak na sve projekte