• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Projekti - UO za poljoprivredu

Manifestacije

Najuzornija hrvatska seoska žena je promicateljica vrijednosti hrvatskog sela, seljačkog gospodarstva, obitelji, kreativnosti, plemenitosti, održive poljoprivrede, seoske tradicije i kulture.

Izbor najuzornije seoske žene

Ona svojom osobnošću simbolizira vrijednost i važnost kreativne, poduzetne žene na selu i u gospodarstvu s ciljem podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, te poboljšanju položaja u hrvatskom društvu. Izbor Najuzornije hrvatske seoske žene održava se od 2000 godine uoči Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada. Bjelovarsko-bilogorska županija zadnjih pet godina organizira izbor. Ove godine održan je 3. listopada u Staroj Plošćici. U konkurenciji od 7 kandidatkinja pobjednica po mišljenju Ocjenjivačkog suda bila je Adela Jareš iz Donjih Sređana kraj Dežanovca. Inače 2006. godine pobjednica državnog takmičenja bila je Zorica Šimunić Bojko iz Općine Kapela, iz naše županije.

 

  Manifestacije - Saznajte više

Natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županijeRazvoj tehnologije od poljoprivrednika traži obrazovanje u ovladavanju novim tehnikama, da bi mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Iako mnogo poljoprivrednika misli da je oranje jednostavna radnja, velike su razlike u tom postupku. Sudjelovanje na ovakvim natjecanjima može donijeti nova znanja i motivaciju za veću, bolju i kvalitetniju proizvodnju. Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača, Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva organizira već sedam godina za redom županijsko natjecanje orača. Time se promovira oranje kao najvažniju operaciju u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kroz edukaciju natjecatelja tijekom priprema, treninga i samog natjecanja orača. Ove godine županijsko natjecanje je održano 29. kolovoza u Grubišnom Polju, sudjelovalo je 13 natjecatelja, pobjednik je bio Zoran Piskač iz Prgomelja. U sklopu 16. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu, 6. rujna, održano je i 6. državno natjecanje orača, sudjelovalo je 28 natjecatelja iz 14 županija.

   Povratak na sve projekte