• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Projekti - UO za poljoprivredu

Robna marka meda “Slatka nit”

Bjelovarsko-bilogorska županija je vlasnik prve robne marke meda u Republici Hrvatskoj pod imenom „Slatka nit“.

Cilj  brendiranja  robne marke meda Bjelovarsko-bilogorske županije je zaštititi visoko kvalitetan proizvod od ostalih koji se pojavljuju na tržištu, a istovremeno i povećati dohodak proizvođačima meda. Proizvođači mogu pod imenom „Slatka nit“ prepoznati  med koji se proizvodi isključivo na području Bjelovarsko-bilogorske županije i koji je kontroliran sukladno Pravilniku  o proizvodnji.
Prigodom Dana Sv. Ambrozija, koji se obilježava 7. prosinca, u tijeku idućeg mjeseca predstavit ćemo robnu marku „Bagremov med“ za osnovne škole i dječje vrtiće s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Bjelovarsko-bilogorski župan  Miroslav Čačija tada će darovati med, u ukupnoj količini od oko 3.000 kg, osnovnim školama i dječjim vrtićima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, s ciljem jačanja imuniteta zbog nadolazeće gripe i ostalih zimskih infekcija, te zbog stjecanja zdravih prehrambenih navika kod djece.

 

  Robna marka meda “Slatka nit” - Saznajte više

10. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU Bjelovarsko-bilogorska županija i Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorska županije kao suorganizatori ovogodišnjeg pčelarskog sajma, mogu biti više nego zadovoljni. Zajedno s Hrvatskim pčelarskim savezom dostojno su obilježili 10. jubilarni pčelarski sajam, koji je i ove godine imao izložbeni, prodajni i obrazovni karakter.
Zanimanje za pčelarstvo se pojačava u vrijeme ekonomske krize - bile su riječi mnogih govornika, sudionika predavanja, radionica i okruglih stolova, ali nije dovoljno samo imati pčele. Stručnjaci se svi slažu u tome da je dobar i organiziran pčelar najvažnija karika uspješnog pčelarenja.

Posjet predstavnika svjetske organizacije APIMONDIA i nacionalnih pčelarskih saveza: Irske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Poljske, Crne Gore bio je dokaz da je naš sajam cijenjen u inozemstvu.
U tijeku Okruglog stola pčelarskih saveza, održanog 7.veljače  na dan koji je prethodio otvorenju sajma, predstavnici spomenutih saveza predstavili su svoja nacionalna udruženja i njihove načine pčelarenja. Svi gosti su u superlativima govorili o organizaciji 10. Međunarodnog pčelarskog sajma.

sajam sajam
Predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije i Ivana Berg-Divald iz hrvatskog pčelarskog saveza
 
Philip McCabe, predsjednik europskog vijeća Apimondie

 
sajam sajam
Sudionici okruglog stola

 
Predstavnici pčelarskih saveza Austrije i Irske bili su gosti potpredsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza i zastupnika
u Hrvatskom Saboru g.Vladimira Bileka


Na otvaranju 10. Pčelarskog sajma nazočnima su se prigodnim govorima obratili: direktor Bjelovarskog sajma d.o.o. Davorin Posavac, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonimir Horak, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec, predsjednik europskog vijeća svjetske pčelarske organizacije APIMONDIA - Philip McCabe, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Nenad Stazić i zamjenica ministra poljoprivrede RH Snježana Španjol, koja je ujedno proglasila sajam otvorenim.

sajam sajam
Zamjenica ministra Snježana Španjol Župan Damir Bajs
sajam sajam
Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec Predsjednik EV Apimondia-e  Philip McCabe

 

Bjelovarsko-bilogorska županija je vlasnik prve robne marke meda u Republici Hrvatskoj, pod imenom „Slatka nit“.

slatka-nit

Cilj brendiranja, odnosno uspostave zaštićene robne marke meda Bjelovarsko-bilogorske županije je: zaštititi visoko kvalitetan proizvod od nelojalne konkurencije ostalih koji se pojavljuju na tržištu, a istovremeno i povećati dohodak lokalnim proizvođačima meda. Dugoročno gledano, kupci će prepoznati zaštićenu robnu marku i ona će postizati veću cijenu na tržištu, jer je zaštićena robna marka jamstvo najbolje kvalitete.

Potrošači mogu pod imenom „Slatka nit“ prepoznati med koji se proizvodi isključivo na području Bjelovarsko-bilogorske županije, vrlo visoke je kakvoće i higijenske ispravnosti.

U Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo registrirali  smo:
          1. Verbalni žig   BR: Z20130374
          2. Figurativni žig  BR: Z20130376
          3. Verbalni, jamstveni žig BR: Z20130375


Žigovi su upisani u registar žigova Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo pod gore navedenim brojevima.

Marketinške aktivnosti za promociju zaštićene robne marke su u tijeku.

med
Bagremov med vrhunske kakvoće, proizvodnja 2013. godina

Ovaj med potječe s pčelinjih pašnjaka Bjelovarsko-bilogorske županije, analiziran je u ovlaštenom laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i ocijenjen  na 7. ocjenjivanju meda Bjelovarsko-bilogorske županije,  za 2013. godinu.

med
Pčelari su za ocjenjivanje ponudili 56 uzorka meda u 5 kategorija

Bjelovarsko-bilogorska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša  je, u  suradnji  s Pčelarskim savezom BBŽ i Zavodom za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu,  4. prosinca 2013. godine organizirala: 7. ocjenjivanje meda Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ocjenjivanje je održano u Maloj dvorani Bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva bio je prof.dr.sc.  Nikola Kezić, a radom Povjerenstva je koordinirao i podatke unosio  prof.dr.sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Akciju je na terenu, s pčelarima vodio predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonimir Horak, dr.vet.med, a tehnički dio su odradili predstavnici najveće županijske pčelarske udruge „Bilogora - Bjelovar“.

med
Dodjela priznanja - odličja je održana 31. siječnja 2014. godine u ŠRC KUKAVICA

DODJELA GODIŠNJIH PRIZNANJA NAJBOLJIM PČELARIMA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Svečana dodjela priznanja najboljim pčelarima Bjelovarsko-bilogorske županije za 2013. godinu,  prema rezultatima postignutim na 7. ocjenjivanju  meda BBŽ, održano je 31. siječnja 2014. u SRC Kukavica, u Velikoj Pisanici.

Prisutnim pčelarima, predstavnicima  svih udruga Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije obratili su se saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić i predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ Zvonimir Horak. Govornici su istaknuli značaj pčelarstva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i osobite rezultate koje postižu pčelari naše županije, poglavito u ozračju punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji. Obećali su i podršku u stručnom, političkom i materijalnom pogledu.

Ceremoniju uručivanja odličja vodila je, već po tradiciji dr.sc. Maja  Dražić, pomoćnica ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, a vrlo zapaženo predavanje o prezimljavanju pčela održao je i predsjednik ocjenjivačkog suda 7. ocjenjivanja prof.dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Od ukupno 56 uzoraka meda, prvo analiziranih u laboratoriju a potom i senzorski ocijenjenih - proglašeno je: 17 zlatnih, 30 srebrnih i 9 brončanih dobitnika.

Najboljim medom je proglašen bagrem Dalibora Herclika iz Grubišnog Polja koji je ujedno i ukupni pobjednik ovog natjecanja.


med
Dobitnici odličja na 7. ocjenjivanju meda Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. godine

  Dokumenti za download
   Povratak na sve projekte