• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
7

1. SJEDNICA SAVJETA ZA ZDRAVLJE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U maloj vijećnici održana je 1. sjednica Savjeta za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj su, osim župana Damira Bajsa, sudjelovali ravnatelji zdravstvenih ustanova Bjelovarsko-bilogorske županije, te članovi Savjeta za zdravlje BBŽ.

Tako se na dnevnom redu prve sjednice razgovaralo o izmjenama Zakona o zdravstvu, stanju zdravstva u našoj županiji, nacrtu Izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe te o izgradnji Opće bolnice Bjelovar.

O stanju u Domovima zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije ukratko je pojasnila v.d. ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić. „U našem Domu zdravlja imamo sve timove popunjene koje imamo ugovorene s HZZO-om. U nekim timovima rade liječnici uz mirovinu na četiri sata, ali to su liječnici koji su u radnom odnosu Doma zdravlja, a ne koncesiji. Riječ je o tri liječnika. Mi često raspisujemo natječaje, ali ja tvrdim da liječnici nisu toliko zainteresirani za specijalizaciju obiteljske medicine, niti za rad u ordinacijama obiteljske medicine. Teško je naći liječnika primarne zdravstvene zaštite, ali mi se trudimo. Nedavno smo našli mladog liječnika koji radi u Kapeli i jako je zadovoljan s uvjetima i uređenjem ordinacije. Na sve načine pokušavamo privući liječnike, ali činjenica da imamo manjak liječnika je problem u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, mi na svim lokacijama imamo popunjene timove, samo neki rade uz mirovinu, a to dozvoljava Ministarstvo zdravstva.“

Kako problem nedostatka liječnika u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj, uistinu postoji, potvrdio je i župan Damir Bajs, ali je najavio kako će od sljedeće godine Bjelovarsko-bilogorska županija izdvajati dodatna sredstva potpore kako bi liječnici ostali u našoj županiji.
„Kada govorimo o zdravstvu imamo problem s manjkom liječnika, ali drago mi je da je u zadnjih godinu dana povećan broj specijalista u Općoj bolnici Bjelovar. Mi smo dali pogodnosti i uvjete i liječnici su došli. Ipak, svjesni smo da je problem liječnika u ambulantama akutan. Želimo napraviti iskorak, stoga ćemo iduće godine izdvojiti sredstva za potporu da bi ostali liječnici u našoj županiji. Nekada smo davali stanove u suradnji s Gradovima i Općinama, a sada ćemo to i nadograditi. Sada ulažemo velika sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu i Opću bolnicu Bjelovar, ali bez liječnika i specijalista to ulaganje ne može dati rezultate.“, izjavio je župan Bajs.

O Izmjenama i dopunama Mreže javne zdravstvene službe govorila je pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Jasmina Radojčić. „ Po Mreži za našu županiju nema posebnih izmjena, osim što ćemo dobiti jednog stručnog suradnika za prevenciju ovisnosti, odnosno mentalno zdravlje. Mi ćemo se dogovoriti s ravnateljima pa ćemo tražiti da se uvrsti još jedan ortodont, internist jer imamo velike liste čekanja. U fizikalnoj medicini imamo 4 tima, ali trebalo bi nam barem 5. Isto tako, laboratoriji koji su bili prošle godine upiti, tražit ćemo da ostave laboratorije koje i imamo, tako da nam po jedan tim ostane u svakom gradu, pošto za HZZO to nije nikakav trošak. Oni su predložili 2 tima i to za Daruvar i Bjelovar, što je zaista premalo, jer kako liječnici tvrde uzorak se ne može kvalitetno obraditi kada putuje daleko.“, pojasnila je Jasmina Radojčić te dodala kako je javna rasprava otvorena do 18. studenog, a nakon ove sjednice Ministarstvu zdravstva uputit će se ovi prijedlozi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a