• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
25

11. VEČER NACIONALNIH MANJINA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa zamjenicima prisustvovao je na 11. Večeri nacionalnih manjina, manifestaciji na kojoj su se, kroz pjesmu i ples, predstavila kulturna društva devet nacionalnih manjina, te posebni gosti HORKUD „Golub“ Bjelovar, te Ansambl „Bosnia folk“ iz Zenice.

Puna školsko-sportska dvorana u Bjelovaru, ali i velik broj izvođača, dokaz je da ova manifestacija raste iz godinu u godinu, te da je davno poprimila međunarodni karakter. Mjesto je to gdje se pokazuje bogatstvo kulture, različitosti, ali i međusobnog zajedništva i uvažavanja. Potporu Večeri nacionalnih manjina, koju organizira Češka Obec Bjelovar, i ove godine dala je i Bjelovarsko-bilogorska županija, na čelu sa županom Damirom Bajsom, koji je primio priznanje za doprinos održavanja ove kulturne manifestacije.

Ove godine tako su se predstavili: češka manjina KUD Češka obec Bjelovar, mađarska manjina Zajednica Mađara Grada Bjelovara, njemačka manjina Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj, Zagreb – grupa „Rude“, poljska manjina KU „Mikolaj Kopernik“, Zagreb – Grupa „Wisla“, romska manjina KUD „Darda“, Udruga Roma Grada Bjelovara, slovačka manjina KUU „Franjo Strapač“, Markovac Našički, slovenska manjina KD „Ajda“ Umag, srpska manjina KD „Prosvjeta“ Daruvar, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, ukrajinska manjina KPD „Taras Ševčenko“, Kaniža, te posebni gosti, hrvatsko društvo HORKUD „Golub“ Bjelovar i bošnjačko društvo ansambl „Bosnia folk“ iz Zenice.

„Želimo ukazati da različitosti nisu prepreka međusobna uvažavanja, naročito među mladima. Ova manifestacija je zamišljena kao predstavljanje bogatstva kultura nacionalnih manjina. Ovakva priredba jedinstvena je u Hrvatskoj i davno smo prešli granice, te nas posjećuju i društva iz drugih zemalja, čime smo poprimili međunarodni karakter. Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske kvalificirao nas je kao jednu od najvećih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Najiskrenije se zahvaljujemo svima koji su pomogli, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županu na sveukupnoj pomoći pri realizaciji ove priredbe.“, rekla je Miruška Lončar, predsjednica Češke obec Bjelovar.

„Ljepota našeg kraja, najljepšeg dijela Hrvatske po mom mišljenju,  je u ljudima koji tu žive, u našoj povijesti. Moram reći da je u povijest utkana činjenica da svaki osmi stanovnik predstavlja nacionalnu manjinu. To je jedno bogatstvo koje imamo iz prošlosti, koristimo u sadašnjosti, a gledamo u budućnosti. Na ovoj manifestaciji bit će prezentirano sve ono najbolje i najljepše kulturnog izražaja. Drago mi je da kao župan surađujem s predstavnicima manjina i jedini u Hrvatskoj imam dva zamjenika župana koji predstavljaju nacionalne manjine. Naša Češka obec i Grad Bjelovar najzaslužniji su za ovo što smo danas ovdje.“, istaknuo je župan Damir Bajs prije samog početka programa.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a