• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
14

2. DANI OTVORENIH VRATA ZAVODA ZA ZNANSTVENO ISTRAŽIVAČKI I UMJETNIČKI RAD BJELOVAR

Drugu godinu za redom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti vrata svojih odsjeka i zavoda otvorila je građanstvu. Kroz dva dana, ove godine, 13. i 14. studenoga u svim gradovima gdje HAZU ima svoje prostore građani će se moći upoznati s radom HAZU- a i njegovim članovima. Željelo se time demistificirati stereotip o Akademiji kao zatvorenoj instituciji, ali i da Akademija poveća broj svojih stalnih gostiju na znanstvenim i umjetničkim manifestacijama.

U Akademijinom Zavodu za znanstveno istraživački i umjetnički rad, u Bjelovaru, Otvoreni dani započeli su konferencijom za novinare na kojoj su govorili voditelj Zavoda prof.dr.sc. Slobodan Kaštela, upravitelj prof.dr.sc. Vladimir Strugar, članovi Znanstvenog vijeća, župan Miroslav Čačija, gradonačelnik Bjelovara  Antun Korušec, dekan Visoke škole Bjelovar doc.dr.sc. Antun Čikeš, ravnatelj Gradskog muzeja Mladen Medar, ravnatelj Državnog arhiva Bjelovar Željko Pleskalt i ravnatelj Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Marinko Iličić.
Zavod HAZU-a u Bjelovaru jedan je od najmlađih, ali jedan od i najproduktivnijih. U šest godina ima osamdeset objavljenih znanstvenih radova, šest znanstvenih skupova, šest brojeva znanstvenog časopisa u kojima su objavljeni radovi i rezultati znanstvenih istraživanja izloženih na skupovima. Zavod je objavio i dvije knjige u ediciji Posebnih radova. Zavod je sudjelovao u organizacijama mnogih kulturnim manifestacijama poput izložbi Đure Sedera i Ede Murtića, što će činiti i nadalje. U sljedećoj godini planiraju objaviti monografiju „Povijest Bjelovara od osnivanja do Domovinskog rata“, organizirati znanstveni skup „Zdravlje i kvaliteta života u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji“, već su gotove dvije knjige prof.dr.sc. Dubravka Habeka „Povijest bjelovarskog zdravstva“ i „Biografije bjelovarskih liječnika“. Planiraju se tri predavanja na temu definiranja odnosa Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
Na konferenciji je župan Miroslav Čačija istaknuo izvrsnu suradnji Bjelovarsko – bilogorske županije i Zavoda. Županija je, uz grad Bjelovar, bila inicijator osnivanja Zavoda u Bjelovaru, i danas sufinancira njezin rad.
Sve pohvale za rad zavoda izrekao je župan Čačija,  jer Županija cijeni što Zavod u svojim temama koje obrađuje i istražuje prati problematiku Bjelovarsko – bilogorske županije, za što su ponajprije zaslužni prof.dr. Kaštela i prof.dr.sc. Strugaru. Istraživanje novih činjenica o našim povijesnim stečevinama, njihovo rasvjetljavanje i objavljivanje, kad je npr. riječ o Garić Gradu, velik je doprinos našim nastojanjima da to povijesno zdanje stavim u funkciju turizmu. Velik su doprinos znanstvene činjenice o aktualnim pitanjima poljoprivredne tematike i turizma. Stajališta znanosti daju drugi pristup nama znanim činjenicama, te mogu dati i daju nove smjernice našim odlukama i razvoju.
Zavod za znanstveno istraživački i umjetnički rad Bjelovar organiziranjem Dana otvorenih vrata ostvaruje jednu od temeljnih uloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, promovira najviše vrijednosti društva nadilazeći svaku ideologiju i pristranost,  upoznavanje s njezinim radom i članovima te vrijednom nacionalnom baštinom, sudjelujući tako u jačanju hrvatske javne samosvijesti i stvarajući transparentniju Akademiju.

 

BBŽ  BBŽ

BBŽ  BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a