• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Travanj
4

20 NOVIH STIPENDISTA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s novih dvadeset stipendista Bjelovarsko-bilogorske županije. S novim stipendistima broj studenata kojima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže da lakše financijski podnesu troškove studiranja penje se na njih šezdeset i pet. Za tu namjenu u županijskom proračunu ove godine planirano je 800.000,00 kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županije svoje studente u vidu stipendije pomaže još od 1996. godine, izuzev 2010.,2011. i 2012. godine za vrijeme obnašanja dužnosti tadašnje županijske vlasti. Povratkom župana Bajsa na dužnost župana 2013. godine stipendije se ponovno vraćaju kao mjera pomoći studentima. Mjesečna stipendija iznosi 1000 kuna i isplaćuje se deset mjeseci u godini.

Do sada je Bjelovarsko-bilogorska županija kroz godine stipendirala oko četiristo studenata. Stipendisti koji diplomiraju i zaposle se na području Bjelovarsko-bilogorske županije oslobođeni su povrata stipendije. Također, su oslobođeni vraćanja stipendije ukoliko u roku od dvije godine ne pronađu posao na području svoje Županije. Svi ostali koji svojeradno mjesto ostvare izvan Županije dužni su vraćati stipendiju jednokratno ili obročno, a iz povrata stipendija svake godine otvara se prostor za nove stipendiste.

To je samo jedna od mjera putem koje Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže u znanje i obrazovanje. Nije na odmet podsjetiti i na projekt  Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika u Županiji, osiguranje sredstava za rad pomoćnika u nastavi, a Županija je trenutno i u najvećem projektu vezanom uz školstvo u Republici Hrvatskoj – projektu Javno-privatnog partnerstva. Sve su to projekti koje Bjelovarsko-bilogorska županija provodi kako bi pomogla svojim učenicima i studentima, ali i povećala standard školstva na svom području.

Ovih tisuću kuna će mi zaista puno značit s obzirom na sve troškove studija. Do sada sam si uspio nešto zaraditi putem student servisa, rada na studenskim poslovima, na fakultetu radim kao demonstrator i sad će ovo definitivno pomoći svim obvezama koje imam. Najveći troškovi koje studenti imaju su najam stanova, a dosta novca odlazi i na kopiranje skripti, a troškovi zaista mogu varirati do velikih brojki, istaknuo je novi stipendist BBŽ Željko Poljak student treće godine preddiplomskog studija politologije na Fakultetu političkih znanosti.

Stvarano sam sretna što sam uspjela dobiti ovu stipendiju. Nije visoka, ali puno pomogne skromni studenski budžet pogotovo u vrijeme poskupljenja studenskim domova, ali bit će prava sreća onima koji ih uspiju dobiti, jer kako je kolega rekao smještaj u Zagrebu u podstanarskim stanovima je jako skup. Sada kada sam dobila stipendiju sigurno ću si moći kupiti i priuštiti koju knjigu da ostane doma na polici, a ne sve živo kopirati, a također se nadam da ću možda uspjeti uštedjeti za nekakvo putovanje. Sigurno ću sada moći manje raditi preko studenskog servisa i doma pomagati i u konačnici ću imati više vremena za obveze na fakultetu. Ja bih zaista bila sretna da se nakon fakulteta i zaposlim na području Bjelovarsko-bilogorske županije i to za zanimanje za koje se školujem, te se nadam ako danas slobodnih mjesta za moje zanimanje nema, da će se otvorit za tri, četiri godine kada završim fakultet i da samim tim neću biti primorana napustiti svoju županiju i posao tražiti u Zagrebu ili nažalost negdje vani, rekla je Marijeta Jareš studentica druge godine preddiplomskog studija animalizma na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Mi ovoga trenutka imamo šezdeset i pet stipendista, danas ćemo potpisati 20 ugovora, 10 za prve godine studija i 10 za više godine studija. Tih 20 stipendista imat će našu potporu do kraja fakulteta u iznosu od 1000 kuna mjesečno. Ja vjerujem da ćete nakon završetka studija ovdje naći i posao, kao i većina visokoškolaca koja to i uspije, jer ipak postoji jedan trend gospodarstva i javnih službi koji traže visokoobrazovne kadrove. Vi ste izabrani temeljem natječaja, svatko se na njega mogao javiti, i to je u konačnici kombinacija kriterija izvrsnosti. Ova potpora je vezana i uz vaše roditelje koji trebaju isfinancirati boravak na vašim fakultetima i nadam se da će im to pomoći smanjiti teret koji imaju na sebi, rekao je župan Bajs prilikom potpisivanja ugovora s novim stipendistima.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a