• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
11

25. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Proteklog vikenda na sajamskom prostoru Gudovac održan je 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji je okupio 500 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja.

Riječ je o najvećem međunarodnom gospodarsko-obrtničkom i stočarskom sajmu koji slovi kao najveća manifestacija tog tipa u regiji. Tako su svi posjetitelji imali prilike razgledati najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju te prisustvovati na brojnim zanimljivim predavanjima, a izlagači predstaviti svoje novitete i obaviti direktnu prodaju.

I ove godine najveću pažnju privukla je Državna stočarska izložba na kojoj su tradicionalno predstavljeni najuspješniji hrvatski uzgajivači sa svojim najboljim grlima, a najmlađi članovi stočarskih obitelji imali su priliku pokazati svoje vještine u predvođenju teladi na Bambino Kupu.

Također, nakon što je prošle godine privukao mnogobrojne izlagače i posjetitelje, i ove godine u sklopu sajma održan je Peti element - sajam grijanja i obnovljivih izvora energije.

„Ovako duga tradicija sajmovanja daje potvrdu da smo radili dobro. Ovo nije samo poljoprivredni sajam već je istaknuta nota gospodarstva i obrtništva, također nema samo izložbeni i prodajni karakter, već i edukativni, jer se održavaju kvalitetna predavanja. Ovaj sajam izdvaja Državna stočarska izložba koja je s nama punih 25 godina i koja je najznačajniji dio našeg sajma. Možemo se pohvaliti da smo okupili najbolja autohtona grla, njih više od 550.“, rekao je direktor Sajma Davorin Posavac.

Na svečanom otvorenju sajma, u ime Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno suosnivača sajma, obratio se župan Damir Bajs, te istaknuo kako je naša županija vodeća u proizvodnji mlijeka, mesa i meda, te mnogih drugih kultura.
„Bjelovarsko-bilogorska županija ostvaruje 20% bruto dohotka u poljoprivredi Republike Hrvatske. Ovaj sajam je samo dokaz tome, a 25 godina duga tradicija pokazuje da se ovakva manifestacija može i mora održavati upravo kod nas. No, uz poljoprivredu imamo i druge zanimljive teme na sajmu, poput manifestacije „Peti element“. Mi se posebno ponosimo našom Državnom stočarskom izložbom koja okuplja najbolja grla. Nema tvrtke ni pojedinca iz Hrvatske, ali i inozemstva, koji se bavi poljoprivredom, a da neće posjetiti ovaj sajam i ja sam ponosan na to. Županija i Grad rade zajedno na tome da pomognemo poljoprivrednicima, ali nadam se da će Vlada i ministar poljoprivredi pomoći da dođemo do onoga što svi želimo, a to je povećanje proizvodnje i plasmana u poljoprivredi.“ istaknuo je župan.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obratio se Mato Brlošić, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je naglasio svoje zadovoljstvo što se može prisustvovati na sajmu koji je nezaobilazan za sve poljoprivrednike. „U ova tri dana mnogi poljoprivrednici napustit će svoja polja i doći ovdje vidjeti što se to sve nudi u poljoprivredi. Nadam se da će ovaj Sajam rasti i dalje.“

„Ova manifestacija pokazuje koliko je naša poljoprivreda jaka i žilava bez obzira na sve nedaće zadnjih godina. Hrvatska poljoprivreda, što se mene tiče, ima sigurno svijetlu budućnost. Glavni cilj hrvatske Vlade i Ministarstva je vratiti poljoprivredu na prvo mjesto u bilo kojem segmentu te vratiti optimizam i dostojanstvo hrvatskog poljoprivrednika. Prvo moramo počistiti nered kojeg imamo u ovom sektoru u zadnjih desetak godina. To su neredi koji se tiču poticaja i onih koji to zlorabe, nereda u uvozu nekvalitetne i često neispravne hrane te nereda u korištenju programa Ruralnog razvoja i EU fondova. Kad govorimo o programu Ruralnog razvoja, nažalost zadnje dvije godine prošle su u iščekivanju rezultata, dugim rokovima evaluacije, ali danas na sajmu predstavljamo revoluciju u korištenju EU sredstava. Do sada smo čekali gotovo dvije godine na rezultate, ali nove procedure koje su obavljene dale su rezultate i pojednostavljenje. Do 2019. godine potrošit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju i zbog toga nadam se da će se već na idućem sajmu vidjeti rezultati.“, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te otvorio 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a