• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija
Uvodna riječ

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
7

6. DANI BOŽURA

Na OPG-u Ledinski u mjestu Kovečevac nedaleko do Bjelovara održani su 6. Dani božura, manifestacija koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja, a ovogodišnje je posjetio i župan Damir Bajs sa suradnicima.

Mjesec svibanj u Kovačevcu tako se obilježava kao mjesec božura i trešanja, a pokrovitelj cijele manifestacije je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. OPG Ledinski je krenuo s jednom novom proizvodnjom na našem području – proizvodnjom cvijeća u ovom slučaju božura. Ono što je dobro u toj priči je da su se probili na stranom tržištu i da prodaju većinu svog proizvoda u Nizozemsku. Upravo sada na 6. Danima božura pokazuje se da to prelazi i u jednu sve veću turističku manifestaciju gdje se pokušava otvoriti mogućnost plasiranja cvijeća i na domaćem tržištu.

Cijena robe koja dođe do 15.travnja na burzu je desetak puta veća nego ona koja dođe krajem svibnja i zato smo prisiljeni proizvoditi u plasteničkoj proizvodnji koja je dosta ranija. Naša roba na otvorenom doći će u berbu kada i Nizozemska i ostale zemlje sjeverne Europe, stoga će cijena biti znatno niža. To je rizik tog posla, ako ne dođete na vrijeme onda poslije nemate adekvatnu cijenu koju bi trebali ostvariti. Ove godine, s obzirom da je na vanjskim površinama bio mraz, oštećene su biljke i imamo izvoz samo u plasteničkoj proizvodnji. Otprilike prema van će ići oko 20- 30 tisuća komada, dok vanjska proizvodnja će doći kasnije i neće nam se isplatiti izvoziti, a domaće tržište nam donosi tek 5-6% naše proizvodnje. Sada u proizvodnji imamo šest vrsta, a pokazno možemo pokazati dvadesetak vrsta, raznih boja i nijansi. Proizvodnja se pomalo širi s kooperantskim proizvodnjama koje imamo u Požegi, Vrbovcu, Đurđevcu i Gorskom kotaru. Naišli smo na razumijevanje naše Turističke zajednice i našeg župana koji je nekoliko godina pokrovitelj Dana božura. Moram im zahvaliti što su prihvatili pokroviteljstvo i što su na taj način omogućili da se promovira proizvod koji je tradicionalan na našim prostorima, istaknuo je Željko Ledinski.

Kada govorimo o općini Rovišće, naselju Kovačevac, lijepo je što imamo manifestaciju koja je jedinstvena u Hrvatskoj, a radi se o Danima božura. Ovdje imamo priliku vidjeti što se sve može napraviti s božurom, bit će radionice, jedan dio berbe, ali i mogućnost da se promoviraju ljepote našeg kraja, ali i naš OPG Ledinski koji jedini proizvodi božure u Hrvatskoj. Mislim da je to pravi način da se svi zajedno okupimo oko jedne krasne ideje, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a