• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Veljača
4

9. PČELARSKI SAJAM - NAJBOLJI DO SADA, POTVRDIO STATUS VODEĆEG PČELARSKOG SAJMA U REGIJI

Iako je za pčelare ova godina bila izrazito loša i proizvodnja meda značajno je manja no proteklih godina, entuzijazam za tu granu poljoprivrede ne jenjava. Pokazao je to deveti po redu Pčelarski sajam koji je 2. i 3. veljače održan u Gudovcu pored Bjelovara. Osim povećanja broja izlagača, nakon prošlogodišnjih devedeset, ove ih je godine bilo 120, bitno je veći broj posjetitelja – oko 8 tisuća.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Pčelarski sajam organiziraju Bjelovarski sajam d.o.o., Hrvatski pčelarski sajam i Pčelarski savez BBŽ, a suorganizatori su Bjelovarsko – bilogorska županija, Grad Bjelovar i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba. Uz domaće, ove su godine izlagači došli iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Finske, Francuske, Italije, Slovenije i Srbije. Sajam , kao i proteklih godina, ima tri cjeline: izložbu i prodaju meda i proizvoda od meda, izložbu i prodaju pčelarske opreme, te edukativni dio. A o trendovima i iskustvima u pčelarskoj proizvodnji, uz hrvatske, govorili su stručnjaci iz čak šest zemalja.
9. pčelarski sajam otvorio jr ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je pohvalio pripremljenost hrvatskih pčelara za tržište Europske unije. Pčelarima se obratila i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec, te župan Miroslav Čačija. Župan Čačija naglasio je značaj ove grane poljoprivrede kojoj Županija posljednje desetljeće posvećuje posebnu pažnju. U prošloj godini Bjelovarsko-bilogorska županija je uložila više od 400.000 kuna u pčelarstvo.
Učinjeno je to kroz više mjera:
• Programom „Čaša mlijeka žlica meda“, kojim smo otkupili med naše robne marke SLATKA NIT od naših pčelara i poklonili ga svim dječjim vrtićima i svim osnovnim školama na našem području
• Edukacijom pčelara za zanimanje – PČELAR – U 2012. uspješno završilo 30 pčelara
• Financirali smo Stručne ekskurzije i posjete sajmovima u zemlji i inozemstvu
• ŠESTIM po redu Ocjenjivanjem meda Bjelovarsko-bilogorske županije
• Dodjelom bespovratnih sredstava putem Javnog poziva za unutarnje uređenje prostora za vrcanje, punjenje i skladištenje meda
• Zaštitom naše ROBNE MARKE „SLATKA NIT“, koja je u tijeku u DRŽAVNOM ZAVODU ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO
• I čitavim nizom marketinških i promotivnih aktivnosti kojima reklamiramo naše pčelare odnosno – medare.
Svi ti napori vrijedne pčelare Bjelovarsko – bilogorske županije dovele se u vrh hrvatskog pčelarstva, a Županiju među vodeće hrvatske županije u toj poljoprivrednoj proizvodnji.

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a