• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
2

90 GODINA ODRŽAVANJA ŽETVENIH SVEČANOSTI - DOŽINKY

Ove godine obilježava se 90. godina od održavanja prvih žetvenih svečanosti u Daruvaru - Dožinky. Bio je to i povod za prijem kod župana Bajsa predstavnika Saveza čeha u Republici Hrvatskoj na čelu s predsjednicom Libušom Stranik, kako bi se najavila ova velika manifestacija koja će se održati 10. i 11. srpnja, a okupit će oko 1200 sudionika i brojne ugledne goste.

Dožinke su najveća manifestacija Čeha u Republici Hrvatskoj, a održavaju se svake dvije godine. No, ove godine se održavaju izvan kalendara, jer ipak je riječ o devedesetoj obljetnici od održavanja prvih Dožinky u gradu Daruvaru.

Devedeseta obljetnica se nikako ne može preskočiti. Moram naglasiti da je moje zadovoljstvo što se to održava na području naše županije, u Daruvaru. Velika mi je čast što Županija može biti pokrovitelj žetvenih svečanosti, čime se potvrđuje tradicija Čeha na našem području. Također, zadovoljan sam s radom Saveza Čeha, ali i češkom nacionalnom manjinom, koji su na neki način most prema Republici Češkoj, istaknuo je župan Damir Bajs.

Ovih dana Savez Čeha ima nekoliko priredbi. Prošli tjedan održala se smotra puhačkog orkestra, ovaj tjedan održat će se Etno dan, a najveća manifestacija je 10. i 11. srpnja. Ona ima dva simbola, a to su završetak žetvenih radova, te žetva onoga što su naša kulturno umjetnička društva napravila tijekom godina. Svako od tih društava, a trenutno ih ima 31, pokušava se na najbolji način predstaviti na toj manifestaciji. Tako će biti i ove godine. Kazala je predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Libuška Stranik i zahvalila se županu Bajsu na pokroviteljstvu ovogodišnje manifestacije.

I ove godine Dožinke imaju međunarodni karakter. Imamo goste iz Brna, folklorni ansambl Lučina, a s njima dolazi i župan Michal Hašek, koji je ujedno i predsjednik asocijacije županija iz Republike Češke. Također, dolaze predstavnici zaklade Československy ustav zahraniči, zajedno sa predsjednikom g. Šlapotom, s kojim češka nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj jako dobro surađuje i odrađuje mnoge projekte. Na manifestaciji će se održati folklorne priredbe, izložbe, zabavni programi, ali bit će i degustacija čeških tradicionalnih jezika. Stoga pozivam sve građane koji žele upoznati češku kulturu, jezik, te probati češke delikatese, da nas posjete na 90. obljetnici žetvenih svečanosti u Daruvaru, zaključio je saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a