• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Travanj
27

BBŽ PODUPIRE INFORMATIČKO OBRAZOVANJE SVOJIH UMIROVLJENIKA

Župan Damir Bajs i novo vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije uveli su niz novih programa, a jedan od njih tiče se i umirovljeniče populacije. Naime, politika prema umirovljenicima doživjela je potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Po prvi puta u povijesti Županije umirovljenici su dobili i svoj Odbor pri Županijskoj skupštini.

Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna. Za njih su udruge mogle konkurirati sa svojim programima iz područja  socijalnih potreba za umirovljenike, zdravstvene skrbi, a kandidirati su se mogli i programi koji se odnose na društveni dio u okviru kojeg se umirovljenicima omogućavaju razni stimulativni sadržaji poput natjecanja, druženja i dodatnog obrazovanja.

Lani je iz županijskog proračuna izdvojeno pola milijuna kuna za umirovljeničke programe, a 30 tisuća kuna dobila je Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Dio tih sredstava utrošit će se na informatičko opismenjivanje pripadnika treće životne dobi. Ovih dana krenule su prve informatičke radionice. Nakon ove informatičke radionice u Bjelovaru uslijedit će još njih nekoliko po općinama i gradovima Županije. Naime, želja je Matice što više umirovljenika informatički obrazovati, a upravo stjecanje tog znanja omogućuje im Bjelovarsko-bilogorska županija. Time županija postaje partner umirovljeničkim udrugama u svemu onome što one provode, a kandidirani programi pokazuju kako su umirovljenici sve kreativniji  pri izradi svojih programa. Ne treba zanemariti ni činjenicu kako ovim radionicama svima nama pokazuju bit i svrhu cjeloživotnog obrazovanja.

Ovaj program koji Bjelovarsko-bilogorska županija provodi u suradnji s udrugama, Maticom umirovljenika, ali i drugima na području našega kraja daje rezultate. Danas smo na jednom specifičnom programu, a to je program koji je vezan uz informatičko obrazovanje naših građana treće životne dobi. Mene veseli interes i činjenica da ljudi žele napredovati i na kraju krajeva cjeloživotno obrazovanje je nešto što je uobičajeno u Europskoj uniji, a informatika i rad na računalo je nešto što se očekuje u svakodnevnom životu. Naši sugrađani naučit će osnove. Međutim, moram reći da je dobar dio naših umirovljenika prošao onaj osnovni tečaj i da već idu na napredni. To pokazuje da ono što radimo zadnje dvije godine daje rezultate, istaknuo je župan Bajs prilikom posjeta informatičke radionice za umirovljenike.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a