• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Rujan
28

Bjelovarsko-bilogorska županija primila certifikat CIFR - Croatian investor friendly region

ZAGREB, 26. rujan 2011. – održana je završna svečanost IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja” u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Delegacije Europske unije u RH.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za investicije, Domagoj Milošević, šef Delegacije Europske unije u RH, Nj. E. Paul Vandoren, visoki predstavnici veleposlanstava i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, župani, predstavnici županija i ostalih institucija na županijskoj razini koje su sudjelovale u Projektu.
Događaj je obilježio završetak i uspješnu provedbu jednog od najkompleksnijih projekata tehničke pomoći financiranog iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA komponenta III C), ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura.
U Projekt je bilo uključeno 20 županija, s više od 230 predstavnika institucija na županijskoj razini (županije, regionalne razvojne agencije, HGK i druge), koji su aktivno sudjelovali u projektu i značajno unaprijedili svoja znanja i vještine u području privlačenja ulaganja. Njima su na završnoj svečanosti uručeni certifikati za uspješno završen rad na Projektu.
Ovim Projektom županijski timovi su razvili standarde najboljih praksi pružanja usluga ulagačima. To obuhvaća standarde za prikupljanje, usklađivanje i pružanje informacija ulagačima, dostupnost i uređenost ulagačkih lokacija te definiranje prioritetnih sektora i donošenje marketinške strategije županija za privlačenje izravnih ulaganja.
Tijekom 20 mjeseci trajanja Projekta, članovi županijskih timova su u suradnji s timom od 35 međunarodnih i lokalnih stručnjaka, uspješno pripremili svu potrebnu dokumentaciju kako bi zadovoljili tražene standarde. Također, održano je 57 seminara i radionica s ciljem prijenosa potrebnih znanja i vještina.
Osam županija koje su sudjelovale u Osnovnom Programu certificiranja regija za ulaganja (ICPR), ocjenjivano je po tri standarda, a rezultati pokazuju kako je svaka županija certificirana s iznimnim uspjehom barem u jednom standardu. Među 12 županija koje su sudjelovale u Naprednom ICPR-u, čak četiri županije ostvarile su izniman uspjeh u sva četiri ocjenjivana standarda.
U sklopu Outreach komponente provedeno je 10 kampanja ciljanog privlačenja stranih ulaganja. Predstavnicima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i članovima županijskih timova omogućeni su izravni posjeti ulagačima diljem svijeta, kojima su na 118 održanih sastanaka prezentirane mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku. Rezultat misija je 10 dogovorenih povratnih posjeta investitora s područja Europe, SAD-a, Izraela i Singapura, te jednaki broj suradnji s institucijama i tvrtkama u inozemstvu.
8 županija uključenih u osnovni ICPR program: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija; standardi po kojima su županije ocjenjivane: informacijski, imovinski i marketinški.
12 županija uključenih u osnovni ICPR program: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarske županija; standardi po kojima su županije ocjenjivane: informacijski, imovinski i marketinški, te standard investicijskog okruženja.
Certifikat za Bjelovarsko-bilogorsku županiju primio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija, dok je certifikat ispred regionalnog koordinatora za područje Bjelovarsko-bilogorske županije primio pročelnik za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Milan Biljan. Certifikate su primili i svi članovi županijskog tima koji su sudjelovali u projektu.

Provođenjem projektnih aktivnosti Bjelovarsko- bilogorska županija potvrdila je da može organizirati susrete s potencijalnim ulagačima te profesionalno i uvjerljivo prezentirati poslovne ideje, uz razumijevanje potreba ulagača i sposobnost udovoljavanja njihovim potrebama, te isto tako omogućiti brz proces ulaganja i osigurati da postojeći ulagači mogu vrlo uspješno širiti svoje poslovanje.

 

BBŽ

 

BBŽ

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a