• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Travanj
27

BBŽ U DRUŠTVU HRVATSKIH ŽUPANIJA S NAJMANJE ODUZETIH PREDMETA ZA LEGALIZACIJU

Prateći rad Županija u Hrvatskoj kada govorimo o rješavanju predmeta legalizacije Ministarstvo graditeljstva putem Agencije za legalizaciju, posljednjom odlukom izuzelo je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tek tisuću predmeta. Time se Bjelovarsko-bilogorska županija svrstala među zadnje županije u Hrvatskoj po oduzetosti predmeta. Rješavanjem pitanja legalizacije županija je uprihodila gotovo milijun i pol kuna koji se ulažu u izgradnju komunalne infrastrukture i daljnje rješavanje predmeta legalizacije.

Time se Bjelovarsko-bilogorska županija svrstala u uspješne hrvatske županije po pitanju rješavanja predmeta legalizacije. Naime, prije godinu i pol dana bila je na osamnaestom mjestu hrvatskih Županija po pitanju rješavanja predmeta legalizacije. S obzirom na interes gospodarstva, ali i građana da se ti postupci rješavaju brže, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pitanje legalizacije stavio je u prioritete. Tada je uslijedio set aktivnosti čije je provođenje rezultiralo osmim mjestom na ljestvici hrvatskih Županija po riješenosti predmeta legalizacije.

Kada se građanima pružila mogućnost povoljnijeg rješavanja legalizacije svojih nelegalno izgrađenih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaprimljeno je 15 765 predmeta za legalizaciju. Bilo je već tada jasno da se s postojećim brojem zaposlenih i svim ostalim resursima teško može očekivati da će se predmeti legalizacije rješavati u zacrtanim rokovima.

Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija napravila Akcijski plan rješavanja zaprimljenih zahtjeva. On je podrazumijevao kadrovska pojačanja u županijskom Odjelu za  graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet županijskih ispostava.

Do tada je u Odjelu za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet ispostava radilo dvanaest osoba. Tim se ekipirao za još njih petnaestak koji su do posla došli na određeno vrijeme, dio kadra se  preraspodjelo unutar zaposlenih u Županiji, a dio se osigurano mjerom stručnog osposobljavanja.

Akcijski plan  urodio je  plodom jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do danas nadležni Odjel izdao 4 547 Rješenja o izvedenom stanju (dozvola). Time se Bjelovarsko-bilogorska županija popela na visoko osmo mjesto hrvatskih županija po riješenosti predmeta legalizacije.

Uz to Bjelovarsko-bilogorska županija među prvima u Hrvatskoj, dakle od samog početka 1. lipnja 2014. uključila se i u projekt e-dozvola. Riječ je o sustavu izdavanja građevinskih dozvola elektroničkim putem. Naime, prosjek izdavanja dozvola na klasičan način do sada je bio 317 dana, a danas vrijeme do izdavanja dozvole ne smije biti duže od 30 dana. 

Prije gotovo dvije godine rekli smo da ne želimo biti osamnaesti nego u gornjoj ljestvici hrvatskih županija kada govorimo o legalizaciji. Pred nama je nova odluka nadležnog ministarstva graditeljstva prema kojoj će naša županija imati tisuću oduzetih predmeta. To nas svrstava u red županija s najmanje oduzetih predmeta u Hrvatskoj. To znači da je nadležno ministarstvo uvidjelo aktivnosti županije našeg Upravnog odjela i naših djelatnika i time smo dobili mogućnost da radimo na ostatku predmeta. Time smo u cijelosti ispunili naš Akcijski plan koji smo donijeli. To je podrazumijevalo i kadrovske promijene, a mi smo kroz praćenje rada svakog službenika uveli i norme kojih se i držimo. Na meni kao županu je bilo da uspostavimo okvir da damo dovoljno ljudi i sredstava, a na samom Upravnom odjelu da napravi model rada kroz praćenje svakog pojedinog djelatnika, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a