• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Ožujak
22

Bjelovarsko-bilogorska županija, pilot projekt u provođenju raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH Josip Kraljičković o tome je izvijestio čelnike Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnike gradova i općina, te institucija koje sudjeluju u postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na sastanku u Općini Velika Pisanica.

            Cilj toga pilot projekta, brže je i učinkovitije provođenje natječaja za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta na području RH koji su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Važno je do ulaska u Europsku uniju, poljoprivredno zemljište ponuditi domaćim poljoprivrednim proizvođačima. No, prije toga treba razriješiti sve imovinsko-pravne probleme. Iako je vremena malo, državni tajnik Kraljičković i župan Čačija smatraju to mogućim. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije gotovo je 35 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, a tek je oko 8 u zakupu ili je prodano.   Jednako je to prosjeku na državnoj razini od oko 25 posto zakupljenosti ili prodanosti državnog poljoprivrednog zemljišta. 
Razlog više za brže rješavanje imovinsko - pravnih  problema  je  novi način isplate  poticaja koji  se u Europskoj Uniji daju po  gospodarstvu, a tu najveći značaj ima zemljište koje  se obrađuje. To pomalo izgleda kao nemoguća misija ali moramo učiniti sve da se rokovi ispoštuju -  istaknuo je državni tajnik  Josip Kraljičković.
Iskazana je bojazan, da ako se u tome ne uspije, zemljište bude ponuđeno stranim ulagačima u poljoprivrednu proizvodnju, s kojima se domaći poljoprivrednik neće moći nositi.

Sa svim tim upoznati su i predstavnici institucija koje sudjeluju u postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a to su Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo, Općinski sud ( zemljišno – knjižni odjel ), Katastar, Služba za imovinsko- pravne poslove, Ured za prostorno uređenje, ispostave Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih željeznica.

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a