• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
11

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA DOBIVA SAVJETNIKA ZA BRANITELJE I POMAŽE U OBNOVI VUKOVARSKOG VODOTORNJA

Župan Damir Bajs sa suradnicima, sa članovima Odbora za hrvatske branitelje pri Županijskoj skupštini BBŽ i predstavnicima braniteljskih Koordinacija na konferenciji za medije predstavio je donesene odluke na netom održanom radnom sastanku.

Kada govorimo o braniteljima, Županija ima nepopunjeno radno mjesto županovog savjetnika za branitelje. Obzirom na situaciju u kakvoj se branitelji nalaze, a to je pojačana potreba za konzultacijama, oni moraju imati mjesto gdje će se moći obratiti. Dobili smo prijedlog koji ćemo i ispuniti, a to je da se raspiše natječaj za Savjetnika za branitelje. Iako je to županov savjetnik, posao koji će raditi ta osoba nije toliko da savjetuje župana, već da savjetuje branitelje, pruža im pravnu ili drugu pomoć. Time pojačavamo skrb o braniteljima, a naša županija koja je prošla ratna zbivanja, ima veliki broj branitelja s obzirom na ukupnu populaciju, izjavio je župan Bajs.

Osim radnog mjesta županovog savjetnika za branitelje, na radnom sastanku dogovoreno je kako će se i Bjelovarsko-bilogorska županija pridružiti u obnovi simbola Domovinskog rata i hrvatskog zajedništva – Vukovarskog vodotornja.

Mi ne zaboravljamo ukupnost Domovinskog rata. Postrojbe s područja naše županije, nisu ratovale samo u našem kraju, već na području cijele Hrvatske. U ovom trenutku u tijeku je prikupljanje donacija za obnovu Vukovarskog vodotornja i Županija će se uključiti na način da će uplatiti 30 000 kuna iz tekuće rezerve proračuna koja potpada pod župana, da bi na taj način pomogli obnovi simbola Domovinskog rata prepoznatljivog u Hrvatskoj, ali i svijetu, istaknuo je župan.

Ipak, ovo nije prvi puta da Županija pomaže kraju koji je najviše pogođen za vrijeme Domovinskog rata.

Nemojmo zaboraviti da je za obnovu VI. Osnovne škole, a današnje osnovne škole Siniše Glavaševića u Borovu naselju, koja je bila uništena u Domovinskom ratu, Županija izdvojila gotovo 5 milijuna kuna. Tim sredstvima škola je gotovo u cijelosti obnovljena, a za to smo dobili i zahvalu. Ovo je još jedan potez pomaganja kraju koji je najviše pogođen za vrijeme rata, rekao je župan Damir Bajs.

Zahvaljujem se Županiji i županu na razumijevanju i na prihvaćanju ove inicijative što se tiče Savjetnika za branitelje. Više od 30 udruga dalo je potpis za otvaranje ovog radnog mjesta i sad smo pri samom kraju. Moramo pomoći jer smo svaki dan svjedoci sve težih situacija među braniteljskom populacijom. Nažalost, županija smo s najvećim brojem suicida branitelja po broju stanovnika i s ovim radnim mjestom pokušat ćemo poboljšati komunikaciju između branitelja i državnih institucija, jedinica regionalne i lokalne samouprave. Što se tiče donacije Vukovarskom vodotornju, odbor se slaže i nadamo se da će ostale županije donirati neka sredstva kako bi se simbol Vukovara doveo u adekvatno stanje, kako bi se ljudi mogli bolje upoznati s počecima Domovinskog rata, a naravno i sa svim žrtvama koje je Republika Hrvatska, mi branitelji i obitelji branitelja podnijeli prilikom stvaranja Republike Hrvatske, zaključio je Mladen Marinković, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje pri Županijskoj skupštini.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a