• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Travanj
21

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA IAKO JE I SADA NAJVEĆI INVESTITOR NA PODRUČJU ŽUPANIJE KREĆE U NOVI INVESTICIJSKI CIKLUS


Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno radi na ostvarenju 2 primarna cilja:

1. Na očuvanju zdravlja stanovništva Bjelovarsko-bilogorske županije uslijed pandemije koronavirusa

2. Na pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa


U skladu s prvim ciljem poduzetno je niz radnji i mjera kroz rad Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije za koji je u županijskom proračunu osigurano 5 milijuna kuna. Shodno tome Županija je  preuzela troškove svih aktivnosti županijskog Stožera civilne zaštite koji se odnose na nabavu zaštitne opreme, zaštitnih rukavica, maski, troškove karantene, dezinfekcijskih sredstava, a uz Odluku nacionalnog stožera, a na prijedlog Županijskog ukinute su e-propusnice na području županije, a Županijski stožer donio je Odluku putem kojeg se omogućuje prodaja poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu.

Drugi cilj Bjelovarsko-bilogorske županije je maksimalna pomoć gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi za što je u proračunu osigurano 5 milijuna kuna.

Stav Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka župana Damira Bajsa je da izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije moguć uz štednju javnog sektora, što su mišljenja mnogih čelnika jedinica lokalne samouprave, već upravno suprotno povećanje javnih investicija i osiguravanje posla našim građevinarima i srodnim djelatnostima u vremenima krize.

Već sada naše gospodarstvo i obrtništvo osjeća teret krize neovisno o mjerama Vlade, a očituje se to kroz porast nezaposlenosti, a mnoge tvrtke, obrti i OPG-ovi prestali su s radom bilo vezano uz mjere Nacionalnog stožera ili zbog toga što nemaju posla.

I upravo u toj situaciji porast javnih investicija je ključan, a Bjelovarsko-bilogorska županija iako je već sada najveći investitor na području županije kreće u novi investicijski ciklus.

Uz već postojeće radove na 15-ak gradilišta u županiji vrijedne 330 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija ovog trenutka ima spremne projekte za raspisivanje natječaja i osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih preko 100 milijuna kuna, a vezane uz graditeljstvo i popratne industrije.

Time bi Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala posao ne samo za građevinski sektor, kojem pripada gotovo 20% zaposlenih u gospodarstvu i obrtništvu naše županije, nego i za mnoge druge djelatnosti. Da postoji potreba za time svjedoči i iskaz interesa naših poduzetnika i obrtnika zainteresirani za obavljanje radova na županijskim investicijama.

„Gospodarstvo je u fazi hibernacije. Preko 50% gospodarskih subjekata jednostavno ne radi, a čim ne radi tada je to teška situacija za pokretanje gospodarstva. Uvijek je država ta, u ovom slučaju Županija, jedine koje mogu pokrenuti gospodarstvo i resetirati ga. Gospodin župan ispravno razmišlja jer investicije koje su velikog obima na nivou županije, u ovom slučaju oko 400 milijuna kuna, su vrlo značajne za građevinske tvrtke koje rade i funkcioniraju. To će im dati dobru situaciju da će te tvrtke raditi čitavu barem kalendarsku godinu, a kroz kalendarsku godinu stvari će biti daleko bolje. Mi imamo situaciju, uz građevinarstvo, na nivou županije da funkcionira prehrambena industrija i poljoprivredna. Pohvaljujem sve ove radnje koje poduzima Županija i zajedno s Obrtničkom komorom sudjelovat ćemo u pripremi naših subjekata za sve ove natječaje koji slijede“, naglasio je Jakov Ćorić predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar.

„Zadovoljstvo mi je što je nastavljena suradnja Županije i Obrtničke komore BBŽ. Ovoga puta se to osobito odnosi na građevinski sektor. Raspisivanjem ovih 15 građevinskih projekata, župan i Županija su shvatili što je obrtništvu i poduzetništvu najvažnije, a to je da imaju posla. Imali smo sličnu akciju prije nešto više od dvije godine gdje smo informacijom našim građevinarima doprinijeli tome da su oni učestvovali u 60-ak posto tadašnjih projekata. Nadamo se da će to tako biti i sada, nakon onih 10 crnih godina.  Taman se prošle godine naše građevinarstvo osovilo na noge i bilo bi strašno šteta da ova korona vrati na one crne brojke. Nadamo se da je ovih 15 projekata dovoljno da oni prežive, makar do iduće godine pa valjda će se nešto i popraviti. Iznimno nas raduje i ovaj dogovor da se dio sredstava iz tog tzv. korona fonda za pomoć gospodarstvu će se preusmjeriti onima najpotrebnijima kroz izravne potpore onima koji ne mogu raditi, odlukom Stožera, i koji su u nezavidnoj situaciji, zajedno sa svojim radnicima. Tu će ta pomoć malim poduzetnicima, obrtnicima, strašno dobro doći. Izvrsna suradnja Obrtničke komore BBŽ i Županije opet daje konkretne rezultate i ja se samo mogu nadati da će ostati na takvoj razini i dalje“, ističe Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

„Gospodarstvo županije je bilo u uzlaznoj putanji prošlih godina, ali sada temeljem podataka Zavoda za zapošljavanje, gdje se povećava broj nezaposlenih, činjenice da značajan broj poduzetnika i obrtnika ne radi, temeljem mjera Stožera civilne zaštite i naravno, što ne postoji tržište za puno proizvoda koji se mogu proizvesti, odlučili smo napraviti ono što je možda i ključno, a to je ne štedjeti u vrijeme ove krize, ne štedjeti na investicijama. Bjelovarsko-bilogorska županija već je ovoga trenutka najveći investitor kada govorimo o građevinskom sektoru u ovom dijelu Hrvatske. Preko 15 projekata vrijednih 330 milijuna kuna to potvrđuju. Međutim, mi ćemo krenuti u novi investicijski ciklus, raspisati preko 15 novih građevinskih natječaja i to ćemo raditi u suradnji s našom Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Mi moramo njima dati posla da prežive ovo teško vrijeme i da opstanu da bi, kada se stvari poboljšaju, mogli nastupiti i na širem tržištu. Također, u projektima koji su sada već u tijeku sve veći je udio kooperantskih ugovora s našim tvrtkama. Uz sve ove mjere bit će predloženo još nešto, a to je preraspodjela sredstava koju smo već napravili u županijskom proračunu vezano uz rješavanje pitanja potpore gospodarstvu na način da se napravi Fond potpore za one gospodarske subjekte i obrte koji ne mogu poslovati, a inače imaju manji broj zaposlenih. To ćemo riješiti zajedno s predsjednicima komora i uskoro na skupštini napraviti promjene koje će nam to omogućiti. U ovo vrijeme moramo biti svi zajedno, ali moramo i računati jedni na druge. Gospodarstvo je nama pomagalo kada je trebalo, sada je vrijeme da mi vratimo gospodarstvu“, naglasio je župan Bajs i dodao kako će se i on i njegovi zamjenici odreći dijela plaće u korist gospodarstva -  „Što se same Županije tiče, u okviru okolnosti u kojima se nalazimo, predložit ćemo smanjenje plaća za župana i zamjenike župana za 20%, a za ostale službe i djelatnike temeljem dogovora Vlade koji će postići sa sindikatima, a koji su sada u tijeku“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
Sastanak župana Bajsa s predsjednicima Gospodarske i Obrtničke komore BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a