• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Kolovoz
18

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA OSTVARILA NAJVEĆI POMAK U TRANSPARENTNOSTI DOŠAVŠI S 19. NA 6. MJESTO

Bjelovarsko-bilogorska županija prema istraživanju Instituta za javne financije u 2015. godini napravila je najveći skok od hrvatskih županija kada je riječ o transparentnosti proračuna i otvorenosti prema javnosti.

U  2014. godini završila je na 19. mjestu, dok je u 2015. godini napravila značajan pomak na 6. mjesto. Razlog tome jest objava dokumenata na županijskim Internet stranicama na kojima se između ostalog može naći:
1. Prijedlog proračuna
2. Izglasani proračun
3. Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna
4. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna
5. Proračun za građane

Upravo proračun za građane koji je tiskan i u vidu prigodne i razumljive publikacije uvelike pomaže građanima da se bolje upoznaju sa županijskim financijama, ali i načinu njihova prikupljanja, te trošenju javnog novca.

Otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na odluke o prikupljanju i trošenju javnog novca, te tako utječu na efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. To je vrlo značajna tema s obzirom na moguće koristi od otvorenosti proračuna, no osobito zbog teške fiskalne krize u kojoj se RH nalazi.

Kada se gleda otvorenost gradova po županijama naša Bjelovarsko-bilogorska također je odskočila na ljestvici hrvatskih županija sa 16. mjesta na 12. mjesto po transparentnosti. No, kada se gleda ukupnost naše županije u koju su uključene i općine tu još uvijek ima mjesta za napredak. Naime, unatoč poboljšanju vezanom uz otvorenost i transparentnost proračuna same Županije, taj trend ne slijede općine i pojedine nemaju čak ni web stranicu. To je rezultiralo 18. mjestom na ljestvici hrvatskih županija. Sjajan napredak županije i pomak na ljestvici transparentnosti mogao bi biti dobar primjer i županijskim jedinicama lokalne samouprave da slijede taj put i bolje se otvore prema svojim građanima.

Prije dvije godine kada sam posao župan rekao sam da naša županija ne može, niti treba niti će biti među zadnjima u Hrvatskoj kada govorimo o ljestvici hrvatskih županija. Radi li se tu o izdavanju građevinskih dozvola, radi li se tu o korištenju EU fondova ili se tu radi o transparentnosti – svagdje moramo napraviti pomak. Taj pomak može i treba biti samo na bolje. 2014. godine Institut za javne financije proveo je istraživanje po kojemu je naša županija bila 19. od 20. hrvatskih županija po transparentnosti županijskog proračuna. Ja sam tada rekao da je to stvar koja se mora promijeniti i da moramo napraviti ulazak među prvih deset županija i da se to mora napraviti u kratko vrijeme. Objavljeni su podatci za 2015. godinu po kojemu je naša županija napravila daleko najveći pomak od svih hrvatskih županija došavši sa 19. na 6. mjesto. To zapravo znači da sve ono što smo si dali u zadatak za napraviti da smo i ostvarili. To zapravo znači da građani i javnost imaju uvid u sve ono što županija radi, istaknuo je župan Bajs na konferenciji za medije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a