• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
30

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POTPISALA SPORAZUM O PREKOGRANIČNOJ SURADNJI

Župan Damir Bajs je sa predstavnicima Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice Banja Luke i Turističke zajednicom grada Kutine i Turističke zajednice Bjelovarsko- bilogorske županije u okviru Partnerstva u projektima IPA Prekogranične suradnje potpisao dva projekta.

Projekti su vezani uz turizam, očuvanje tradicijskih i starih zanata i povećanje gospodarskog prostora. Ova dva projekta zajedno vrijede 800.000 eura. Predviđeno je i  potpisivanje trećeg projekta sa Kantonom Zenica pa je ukupna vrijednost sva tri projekta oko milijun eura, od čega će pola iznosa dobiti Bosna  i Hercegovina,a  pola Hrvatska. Uz župana Bajsa, goste su dočekali dožupanica Đurđica Ištef Benšić, dožupan Neven Alić, v.d. pročelnica Kabineta župana Daliborka Vrankić Horvat, predsjednik Županijske skupštine Marijan Coner, pomoćnica pročelnika za gospodarstvo Nikolina Javorović , predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Mario Preskočil i direktor Turističke zajednice Bjelovarsko- bilogorske županije Antun Turčić

Prvi projekt „Očuvanje tradicijskih i starih zanata u svrhu ekonomskog razvoja“ potpisan je sa Tuzlanskih kantonom . Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude u pograničnom području i korištenje tradicionalnih starih zanata kako bi se povećala mogućnost zapošljavanja i proširenja turističke ponude. Projekt bi trajao 22 mjeseca i vrijedi oko 300.000 eura. Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević  je rekao da je pitanje regionalne suradnje bitno, pogotovo ako se povezuje više regija različitih država.

Drugi projekt“ Etno vrijednostima do razvoja turizma“ EforT“ je Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županje potpisala sa Bjelovarsko- bilogorskom županijom, Turističkom zajednicom grada Kutine i Turističkom zajednicom Banja Luke. Opći cilj projekta je doprinos stvaranju zajedničkog gospodarskog prostora u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini razvitkom zajedničke turističke ponude.  Ovo bi se postiglo kroz integraciju kulturne baštine ruralnog područja, razvojem nove i postojeće turističke ponude, očuvanjem postojeće kulturne baštine, što bi sve skupa dovelo i do povećanja ljudskih kapaciteta u turističkim uslugama i na provedbi projekta. Projektom „EforT“ želi se i nastaviti rad Partnerstva uspostavljenog u okviru ranijih projekata u svrhu nastavljanja prekogranične suradnje između hrvatskih i bosanskohercegovačkih organizacija, a s ciljem revitalizacije gospodarstva ovog područja . To bi se napravilo putem razvoja zajedničkih turističkih ponuda te istovremeno štiti prirodu i okoliš. Direktor Turističke zajednice Banja Luke dr.sc Ostoja Barašin izjavio je da ovo danas otvara perspektivu za razvoj turizma . Gospodin Barašin županu je poklonio šljivovicu i stiliziranu maketu čamca, simbola i turističke atrakcije Banja Luke.

Župan Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo zbog ovih projekata jer će se njihova realizacija pozitivno odraziti i na naš karaj i na naše susjede i nadu da je to početak suradnje koja će se još proširiti.

Prije potpisivanja sporazuma župan i suradnici su sa gostima iz Bosne i Hercegovine i Kutine obišli  bjelovarsku tvrtku „Gala“  koja se bavi proizvodnjom jaja i tako gostima predstavili jednu od najmodernijih tehnologija proizvodnje jaja za koju je tvrtka „Gala“ koristila sredstva iz IPARD fondova, kao prva hrvatska tvrtka iz prehrambenog sektora koja je to učinila.


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a