• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
23

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA POTPISALA UGOVORE ZA EUROPSKE PROJEKTE VRIJEDNE 230 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja pozitivan niz uspješnog povlačenja europskih sredstava. U ovom trenutku Županija ima ugovorene i potpisane Ugovore za deset europskih projekata u vrijednosti od 230 milijuna kuna. Riječ je o značajnom porastu povučenih sredstava iz europskih fondova, čime se podiže standard Bjelovarsko-bilogorske županije i svih njenih stanovnika.

Podsjetimo, dolaskom na čelno mjesto čovjeka Županije u lipnju 2013. godine, župan Damir Bajs zatekao je samo jedan europski projekt „Reach out“ kojeg je provodila Bjelovarsko-bilogorska županija. Time je naša županija bila na posljednjem mjestu po povlačenju sredstava Europske unije, što je župan Bajs izrijekom naznačio kako je to stanje neprihvatljivo.

Napomenimo kako je u 4,5 godine Bjelovarsko-bilogorska županija napravila značajan skok na ljestvici provođenja projekata i time dokazala da jedinica regionalne samouprave može kvalitetno i na vrijeme provoditi projekte, kako one financirane sredstvima državnog proračuna, tako i sredstvima Europske unije.

Tako u ovom trenutku Županija ima ugovorene slijedeće projekte:

1.PROJEKT IZGRADNJE NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR – vrijednost 160 milijuna kuna

Projekt izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar svakako je najveći i najvrjedniji projekt na području naše županije. Tako su Bjelovarsko-bilogorsko-bilogorskoj županiji i Općoj bolnici Bjelovar uspješno prošla dva europska projekta za dodjelu bespovratnih sredstava za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i to na natječajima „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici i kirurgijama“ i „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ vrijedna 70 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove zgrade OB Bjelovar iznosi 160 milijuna kuna, a ostatak od 90 milijuna kuna osigurala je Opća bolnica Bjelovar, koja će  povrat sredstava vršiti po završetku projekta iz decentraliziranih sredstava, kao što to već čine i druge bolnice u Hrvatskoj. Inače, ovakav model gradnje nove zgrade bolnice trenutno je jedini mogući način gradnje bolnica u Hrvatskoj, a koji podrazumijeva financiranje europskim novcem.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti s pratećim sadržajima te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Ne treba ni posebno isticati što će to sve značiti za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici, modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

2.ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLSKIH ZGRADA – vrijednost 27 milijuna kuna

Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno je prijavila 11 školskih zgrada i školsko-sportsku dvoranu. Sredstva u iznosu od 27 milijuna kuna odobrena su Županiji nakon čega slijedi obnova školskih zgrada i to na: OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednja škola Bartola Kašića i školsko-sportska dvorana u Grubišnom Polju, OŠ Garešnica, OŠ Štefanje, OŠ Trnovitički Popovac, PŠ Pavlovac, PŠ Međurača, PŠ Severin, PŠ Predavac, PŠ Zdenčac, PŠ Hrastovac te Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar.

Najveće je to ulaganje u povijesti županije u njene škole od gradnje Srednjoškolskog centra u Bjelovaru. Ipak, jedan od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka jest da svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama, ali i profesori i nastavnici imaju isti standard vezan uz građevinsko stanje školskih zgrada koji mora biti prilagođen vremenu u kojem živimo, odnosno standardu 21. stoljeća.

3.„ZA ZDRAVLJE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE“ – vrijednost 11,5 milijuna kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je u realizaciju još jednog europskog projekta, a riječ je o projektu „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednom 10 milijuna kuna od kojih 8,5 milijuna kuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 1,5 milijuna kuna osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija unutar samog projekta. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija dodatno će osigurati još 1,5 milijuna kuna za infrastrukturne radove u Domovima zdravlja i samim time financijska konstrukcija obnove i opremanja Domova zdravlja i ambulanti penje se na 11,5 milijuna kuna.

Projekt je to putem kojeg će u obnovu 4 zgrade velikih Domova zdravlja u našoj županiji i to u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici. Bitan je to pomak u obnovi zgrada Domova zdravlja koji se nadovezuje na lanjsku obnovu ambulanti primarne zdravstvene zaštite u cijeloj županiji. Također, ovaj projekt predviđa i nabavu medicinsko-tehničke opreme, a sve kako bi naši liječnici radili u novoobnovljenim ordinacijama, s novom opremom i pružali dodatne medicinske usluge svim korisnicima Doma zdravlja.


4.„UZ POTPORU SVE JE MOGUĆE FAZA III“, vrijednost 10 milijuna kuna

Kako bi svim učenicima s teškoćama u razvoju osigurala kvalitetno obrazovanje tijekom osnovne i srednje škole Bjelovarsko-bilogorska županija u 2017. godini, na javni poziv Europskog socijalnog fonda „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ prijavila je projekt „Uz potporu sve je moguće, faza III“.

Putem navedenog projekta vrijednog gotovo 10 milijuna kuna, osigurano je 54 pomoćnika i stručno komunikacijskih posrednik za 58 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko–bilogorske županije i to kroz slijedeće 4 godine. Ipak, učenici s teškoćama u razvoju predstavljaju posebno ranjivu skupinu djece i mladih ljudi, a njihovo osnaživanje zahtijeva  dodatne i specifične mehanizme. Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija, putem navedenog projekta, omogućila učenicima koji imaju znatne razvojne teškoće, da se uz rehabilitacijsku i stručnu profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja u sredini u kojoj žive.

5.„ZA ŽENE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE“ – vrijednost 10,3 milijuna kuna

Za europski projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila na Poziv Zaželi – Program zapošljavanja žena, Ministarstvo rada i mirovinskog sustav donijelo je Odluku o financiranju u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 10,3 milijuna kuna, od čega je odobreno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a preostalih 300 tisuća kuna sufinancirat će sama Županija.

Riječ je o projektu putem kojeg će se zaposliti 70 nezaposlenih žena s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine te povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci. Tako će se socijalno osjetljivoj skupini društva omogućiti radna mjesta i redovni prihodi, a zahvaljujući obrazovanju i osposobljavanju pružit će im se nova znanja i vještine kako bi im se kasnije olakšao pronalazak novog radnog mjesta.

6.  IZRADA MASTER PLANA PROMETNE STRATEGIJE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE – vrijednost 7 milijuna kuna

Župan Damir Bajs potpisao je i Ugovor o dodjeli sredstava između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te Bjelovarsko-bilogorske županije za izradu Masterplana prometne strategije Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o projektu vrijednom 6.803.383,80 kuna, od čega je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstva od 85%, točnije 5.782.876, 23 kune. Masterplan treba utvrditi sve strateške prometne pravce na području naše županije, ali i kompletnu prometnu povezanost u smislu unapređenja prometnog sustava naše županije.

Temeljni cilj Masterplana je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava, sukladno potrebama gospodarstva i stanovnika na prostoru županije. Studija mora pokazati i ustanoviti postojeće i buduće potrebe koje utječu na prometnu potražnju, a vezano uz razvoj poslovne infrastrukture. Masterplan će obuhvatiti i sve što je vezano uz prometnice naše županije, turizma, poljoprivrede, ali ipak naglasak je na gospodarstvu. Ipak, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posebno je bitno da polako izlazi iz prometne izoliranosti, što je započelo izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec, a treba se nastaviti gradnjom brze ceste na potezu od Farkaševca do Bjelovara

7.  OSIGURAVANJE ŠKOLSKE PREHRANE ZA DJECU U RIZIKU OD SIROMAŠTVA – vrijednost 1,3 milijuna kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je još jedan projekt za naše učenike, a riječ je o projektu „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017./2018.)“ za sredstva Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Vrijednost ovog projekta iznosi 1,3 milijuna kuna čime je osiguran obrok za 1.304 učenika polaznika 21 osnovne škole na području naše županije.

Ovim projektom Bjelovarsko-bilogorska županija, kroz partnerstvo sa školama, želi osigurati svim učenicima koji su članovi socijalno ugroženih obitelji prehranu tijekom boravka u školi, te im na taj način unaprijediti kvalitetu života.

8.  SPECIJALIZACIJA DOKTORA MEDICINE DOMA ZDRAVLJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE – vrijednost 1 milijun kuna

Županijskoj ustanovi, Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Ministarstvo zdravstva, putem Europskog socijalnog fonda  dodijelilo je bespovratna sredstva u iznosu od 1.011.785,86 kuna i to za specijalizaciju doktora medicine županijskog Doma zdravlja.

Navedena sredstva omogućit će bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, jer ovim projektom Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije dobio je specijalizaciju za jednu doktoricu obiteljske medicine.

9. ŠKOLSKA SHEMA – vrijednost 720.000,00 kuna

Od školske godine 2017./2018., u osnovnim i srednjim školama diljem županije, putem Školske sheme omogućeno je da svi učenici tijekom cijele školske godine, odnosno u 35 tjedana, dobiju zdrav obrok, neovisno o tome jesu li korisnici školske kuhinje.

U cilju povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka kod učenika i smanjenja hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli te podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod samih učenika, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njene osnovne i srednje škole, uključile su se u provedbu navedenog programa. Tako ukupno procijenjen iznos potpora za sve naše škole iznosi oko 720.000,00 kuna.

10. UREĐENJE POTKROVLJA OŠ MATE LOVRAKA – vrijednost 640.000,00 kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je i projekt uređenje potkrovlja u knjižnicu i informatičku radionicu OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac na Javni poziv za sufinanciranje projekta ulaganja u školske objekte, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 640.000,00 kuna, od čega je udio sufinanciranja Ministarstva 250.000,00 kuna dok razliku od 390.000,00 kuna snosi Bjelovarsko-bilogorska županija.

Projektom preuređenja potkrovlja u OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac u knjižnicu i informatičku učionicu škola će neiskorišten prostor pretvoriti u koristan, a postojeći osuvremeniti i proširiti. Tako će škola ovim projektom dobiti suvremenu školsku knjižnicu i informatičku učionicu te će se oslobođeni prostor, koji je do prenamjene bio u funkciji knjižnice, proširiti u  blagovaonicu i vrtić (također u sklopu zgrade škole). Time se ostvaruju višestruke koristi kako za ciljanu skupinu tako i za stanovništvo općine u ukupnosti.

Osim projekata koje provodi sama Županija i njene ustanove, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je i partner u prijavama niza projekata Općina i Gradova. Tako je primjerice bila partner u projektu aglomeracije Grada Bjelovara ili izgradnje velikogrđevačkih bazena, ali i nizu manjih projekata. Dokaz je to da se u partnerskom odnosu Županije i jedinica lokalne uprave mogu izvlačiti sredstva iz državnog proračuna i europskih fondova.

Napomenimo kako je u međuvremenu Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno s ravnateljima školskih i zdravstvenih ustanova, napravila sve potrebne aktivnosti kako bi se prijavila na novi europski natječaj vezan uz energetsku obnovu zgrada u školstvu i zdravstvu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, financiranog iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o tridesetak projekata vrijednosti preko 130 milijuna kuna, čime je Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno sa svojim ustanovama, sada među vodećim  prijaviteljima u Republici Hrvatskoj kada govorimo o raspisanom novom natječaju u suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz svega navedenog vidljivo je kako županijske školske i zdravstvene ustanove očekuje velika energetska obnova, putem koje ćemo energetski obnoviti gotovo sve školske i zdravstvene ustanove, a na korist prvenstveno učenika i djelatnika škola, kao i djelatnika zdravstvenih ustanova i njenih korisnika.

„Zahvalio bih svima koji su radili na projektima, našoj Regionalnoj razvojnoj agenciji koja je radila ukupnost prijave većine projekata, našim ustanovama i upravnim odjelima Županije. Ovo su projekti koji su aktivni, ugovoreni i provodit će se ove godine, ali i narednih godina. Ovime smo napravili ozbiljan pomak u povlačenju europskih sredstava, s obzirom da smo prije 4,5 godine imali samo jedan projekt vrijedna nekoliko stotina tisuća kuna. Napomenut ću i to da Europska unija financira i djelatnike na projektima, što znači da svaki deseti zaposlenik u Županiji financira se iz europskih sredstava. Mi se moramo truditi još više i uzeti ono što nam se pruža, jer ne možemo računati samo na sredstva Županije, već i na sredstva Europske unije. I dalje ćemo biti aktivni i prijavljivati se na sve natječaje, jer za mene je potpuno irelevantno hoće li se na neki natječaj javiti sama Županija ili njena ustanova. Napravili smo veliku promjenu, pokazali smo da se sredstva mogu povući i moram napomenuti, da ova sredstva koja smo povukli, povukli smo u maksimalnom iznosu.“, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a