• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Lipanj
15

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA RASPISALA JAVNE POZIVE ZA 22 MJERE VRIJEDNE 5 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNIH POTPORA ZA GOSPODARTSVO, OBRTNIŠTVO I POLJOPRIVREDU

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je javne pozive bespovratne potpore namijenjene gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima za 22 mjere za koje je u proračunu osigurano 5 milijuna kuna.
Konferencija za medije

Jedan je to od vida pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi, a po broju mjera i osiguranih sredstava naša županija smjestila se na sam vrh vezan uz bespovratne potpore, ne samo na području županije, već i šire.

Sve mjere dogovorene su upravo s onima kojima su i namijenjene s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, te poljoprivrednim komorama kako bi unaprijedili, proširili i osigurali konkurentnost svog poslovanja.

Sveobuhvatne mjere bespovratne potpore za poljoprivredne proizvođače u 2020. godini za koje je osigurano 4 milijuna kuna su:

1.Kreditiranje stočarske proizvodnje za nabavu rasplodnih junica i grla za tov junadi, svinja, ovaca i koza
2.Potpora biljne i voćarske proizvodnje – nabava i postavljanje plastenika i staklenika za povrtlarstvo
3.Nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče u voćarstvu
4.Podizanje trajnih nasada u voćarstvu te sadnju ljekovitog i aromatičnog bilja
5.Nabava opreme za sustav navodnjavanja na OPG-u
6.Potpora ekološkoj proizvodnji za troškove stručnoj kontroli i izdavanje potvrdnice u ekološkoj proizvodnji
7.Potpora stočarskoj proizvodnji za nabavu nerastova i nazimica s ciljem unapređenja genetskog potencijala u svinjogojstvu na području Bjelovarsko-bilogorske županije
8.Potpora za nabavu uzgojno valjanih ovnova
9.Potpora za ulaganje u poboljšanje kvalitete mužnje i skladištenje mlijeka
10.Potpora premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje
11.Potpora obrazovanja poljoprivrednika
12.Sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi za izradu dokumentacije za potrebe natječaja iz Programa Ruralnog razvoja
13.Potpore za pčelarstvo, izgradnja dogradnja i unutarnje uređenje prostora za punjenje i skladištenje meda
14.Analiza poljoprivrednog zemljišta
15.Poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda
16.Potpore za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta


Javni poziv za prijavu projekata za korištenje mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva u 2020. godini vrijedan milijun kuna obuhvaća:

1.Sufinanciranje dokumentacije kod prijave gospodarstvenika na fondove Europske unije i nacionalne izvore
2.Sufinanciranje dokumentacije kod prijave obrtnika na fondove Europske unije i nacionalne izvore
3.Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata
4.Sufinanciranje nastupa na sajmovima
5.Potpora novootvorenim obrtima koji se bave izradom tradicijskih proizvoda ili usluga
6.Sufinanciranje uvođenje bike&bed standarda

Nakon što se Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno obranila od koronavirusa sada je pred nama borba za očuvanje svakog radnog mjesta, a upravo županijske potpore idu u smjeru poticanja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

Posebno treba istaknuti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske s građevinskim investicijama koje će dosegnuti pola milijarde kuna. Šansa je to za sve naše građevinare i srodne djelatnosti da dođu do posla, posebice sada kada je korona kriza zaustavila praktički sve privatne investicije i dobar dio javnih.

Stav Bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa je upravo suprotan. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija, ne samo da nije usporila investicijski ciklus već ga je dodatno pojačala, sve s ciljem kako bi pomogla gospodarstvu kada mu je najpotrebnije.

Treba spomenuti kako je gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije posljednjih godina sve do korona krize bilježilo trend rasta koji se očitovao u dvoznamenkastim brojkama bilo da je riječ o rastu zaposlenosti, padu nezaposlenosti, ulaganju u gospodarstvo, dobiti gospodarstva, porastu broja poduzetnika, ulaganja u dugotrajnu imovinu i drugo.

„Ova, 2020. godina  je teška i drugačija godina čiji je prvi dio obilježen korona krizom i borbom protiv pandemije koronavirusa te brigom za zdravlje naših sugrađana. Sada smo krenuli u drugi dio godine i nadamo se da će se situacija normalizirati. Bjelovarsko-bilogorska županija će objavom ovih natječaja pokazati da se situacija normalizira i da se možemo vratiti u posao kao i prije. Raspis natječaja pokazat će da se i Županija stabilizirala te smo htjeli i simbolički reći da je sada najvažnije gospodarstvo i ljudi koji rade. Mi smo u dogovoru s našim Gospodarskom i Obrtničkom komorom već i prije napravili pomake, a to znači da smo odlučili u vrijeme korone nastaviti s onim projektima koji su bili u tijeku i raspisati nove natječaje. Prošli tjedan raspisana su četiri jer građevina je posebno pogođena ovoga trenutka i moramo im pružiti potporu“, rekao je župan Damir Bajs.

„Obrtništvo naše županije lani je imalo iznimno dobru godinu s velikim porastom obrtnika. Zahvaljujući državnim, županijskim i mjerama nekih Gradova taj broj je gotovo održan. Mi ovoga trenutka imamo svega 10 obrta manje nego što smo imali na početku godine što mislimo da je dobro. Naravno, dolaze mnogi računi na naplatu koji možda nisu bili vidljivi odmah i trebat će svaka moguća potpora. Što se tiče županijskih mjera, naravno da su u financijskom smislu najznačajnije one iz prošlog paketa, energetski projekti za građevinski sektor koji će sigurno našim građevincima, najmanje do kraja godine, a sigurno i tijekom proljeća iduće godine osiguravati poslove. Polako počinje biti važna i ona mjera za beskamatnim kreditiranjem, pokreću se poslovi i nedostaje sredstava za obrtni kapital. U ovih šest mjera koje se danas predstavljaju obrtnici vide svoj interes, bit će na raspolaganju velika sredstva iz europskih fondova. Za većinu mojih kolega ovakva pomoć je dragocjena jer je vrlo teško, pogotovo u ovakvom trenutku, financirati projekte iz kojih bi onda iz europskih i domaćih fondova mogli dobiti novac“, istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
Konferencija za medije
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a