• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
10

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA RASTE NA LJESTVICI HRVATSKIH ŽUPANIJA – PO PITANJU LEGALIZACIJE NA OSMOM MJESTU

Bjelovarsko-bilogorska županija prije godinu i pol dana bila je na osamnaestom mjestu hrvatskih Županija po pitanju rješavanja predmeta legalizacije. S obzirom na interes gospodarstva, ali i građana da se ti postupci rješavaju brže, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pitanje legalizacije stavio je u prioritete. Tada je uslijedio set aktivnosti čije je provođenje rezultiralo osmim mjestom na ljestvici hrvatskih Županija po riješenosti predmeta legalizacije. Čulo se to tijekom radnog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

Kada se građanima pružila mogućnost povoljnijeg rješavanja legalizacije svojih nelegalno izgrađenih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaprimljeno je 15 765 predmeta za legalizaciju. Bilo je već tada jasno da se s postojećim brojem zaposlenih i svim ostalim resursima teško može očekivati da će se predmeti legalizacije rješavati u zacrtanim rokovima.
Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija napravila Akcijski plan rješavanja zaprimljenih zahtjeva. On je podrazumijevao kadrovska pojačanja u županijskom Odjelu za  graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet županijskih ispostava. Naime, da su se Rješenja o izvedenom stanju (dozvole) izdavale dosadašnjim tempom preko petnaest i pol tisuća zahtjeva rješavalo bi se narednih dvadeset godina.
Da scenarij ne bude takav Akcijski plan podrazumijevao je pojačanje od petnaestak novozaposlenih. Do tada je u Odjelu za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet ispostava radilo dvanaest osoba. Tim se ekipirao za još njih petnaestak koji su do posla došli na određeno vrijeme, dio kadra se  preraspodjelo unutar zaposlenih u Županiji, a dio se osigurano mjerom stručnog osposobljavanja.
Akcijski plan  urodio je  plodom jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do danas je izdano  6 340 Rješenja o izvedenom stanju (dozvola) i slobodno se može reći kako je riješeno 40% zaprimljenih predmeta za legalizaciju. Time se Bjelovarsko-bilogorska županija popela na visoko osmo mjesto hrvatskih županija po riješenosti predmeta legalizacije.
Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija se drži ambicioznog plana Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji podrazumijeva do kraja ove godine rješavanje 80-90% zaprimljenih predmeta za legalizaciju.
No to nije sav posao koji obavlja UO za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu. Tu su još redoviti drugi poslovi, a u posljednje vrijeme sve je više izdavanja uporabnih dozvola za zgrade građene prije 12.2.1968., a za koje nisu potrebni projekti već djelatnici sami izlaze na teren i obavljaju opsežan posao oko izdavanja uporabnih dozvola.
Bjelovarsko-bilogorska županija među prvima u Hrvatskoj, dakle od samog početka 1. lipnja 2014. uključila se i u projekt e-dozvola. Riječ je o sustavu izdavanja građevinskih dozvola elektroničkim putem. Naime, prosjek izdavanja dozvola na klasičan način do sada je bio 317 dana, a danas vrijeme do izdavanja dozvole ne smije biti duže od 30 dana.  Tog roka pridržavaju se i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj je od dana primjene e-dozvola do danas izdano 582 akta koji se mogu dobiti putem e-dozvole.
Naš cilj je bio da budemo u prvoj polovini hrvatskih Županija, da budemo iznad prosjeka i meni je zadovoljstvo za reći da očekivanja koja smo imali su ostvarena. Ono što je najvažnije da su građani, ali i gospodarstvo dobili mogućnost da javni servis bude brz i dostupan. Mi očekujemo da ćemo do kraja godine uspjeti riješiti manje-više do kraja sve predmete, dakle držati se plana ministarstva i riješiti gotovo 90% predmeta. Naglasit ću i to kako je naša Županija među prvima u Hrvatskoj počela izdavati e-dozvole. Do sada smo izdali preko pet stotina dozvola na taj način i to je postao uobičajeni način rada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, istaknuo je župan Damir Bajs.
Odnos državne razine i županijske razine cijelo vrijeme mora biti interaktivan. Ako mi na državnoj razini donesemo Zakon i onda zaboravimo na njega pustimo da se on provede i ne znamo što su manjkavosti tog Zakona, onda ne možemo činiti korak naprijed. Stoga je na propuštam priliku da kada god mogu da razgovaram sa županom, gradonačelnikom kada sam na terenu iz jednostavnog razloga da dobijem povratnu informaciju o tome što smo mi to napravili. Kada dođete u Županiju koja vas je spremna pratiti koja je spremna sudjelovati u svim tim aktivnostima, onda naravno da tu postoje zadovoljstva. Bjelovarsko-bilogorska županija je Županija koja je apsolutno prepoznala aktivnosti, jer te aktivnosti koje jesu su prvenstveno i osnovno u korist građana, istaknula je ministrica Mrak-Taritaš u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a