• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Lipanj
8

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA S POLA MILIJARDE KUNA PROJEKATA U PROVOĐENJU NAJVEĆI INVESTITOR U OVOM DIJELU HRVATSKE

Bjelovarsko-bilogorska županija 8. lipnja obilježava Dan županije, a ove godine i 27. obljetnicu od osnivanja županije. Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji Dan županije obilježen je u skromnijem obliku, a započeo je polaganjem vijenca poginulim braniteljima kod spomenika u središnjem gradskom parku u Bjelovaru gdje je počast poginulim braniteljima odalo izaslanstvo Županije predvođeno županom Damirom Bajsom.
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije

U proteklih godinu dana Bjelovarsko-bilogorska županija radila je na brojnim projektima ponajviše u zdravstvu i školstvu zahvaljujući čemu danas možemo reći kako županija provodi kapitalne projekte, ne samo na nivou županije, već na državnoj ravni.

Najznačajnija ulaganja koja unapređuju standard života našim građanima su:

-završena je izgradnja pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec i prva pruga puštena u promet u Hrvatskoj nakon više od pola stoljeća približila je Bjelovar i našu županiju metropoli i jednim dijelom izvela našu županiju iz prometne izoliranosti

-u tijeku je izgradnja trenutno najvećeg objekta u gradnji u Republici Hrvatskoj – gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, investicija vrijedna 272 milijuna kuna, a koja će iz temelja promijeniti uvjete liječenja i rada u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj zdravstvenu zaštitu ostvaruje 130 pacijenata i osigurati standard 21. stoljeća

-završena je energetska obnova  zgrade bolnice i stomatologije koja, ne samo da je promijenila vizure bolnice, već omogućila ugodniji rad za naše liječnike i medicinsko osoblje, ali i bolje uvjete za pacijente

-završen je i europski projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ putem kojeg su obnovljeni Domovi zdravlja diljem županije i opremljeni novom modernom  dijagnostičko-terapijskom medicinskom opremom

-Bjelovarsko-bilogorska županija sustavnom brigom o zdravstvenoj skrbi svjesna da bolnicu ne čine samo zgrade i oprema, već u najvećoj mjeri ljudi, već treću godinu za redom provodi, kao jedina i prva Županija u Hrvatskoj, sveobuhvatan program zadržavanja, ali i poticanja dolaska liječnika i medicinskog osoblja za rad u našim zdravstvenim ustanovama. Do sada je ugovore po tri mjere potpisalo 114 korisnika

-44 školska objekta na području naše županije uključena su u projekt energetske obnove u što će se utrošiti 160 milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija druga je u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava za energetsku obnovu. Škole se obnavljaju od temelja do krova, naši učenici i njihovi nastavnici i profesori dobivaju vrhunske uvjete za rad, a cilj je do kraja ovog mandata da devedeset posto naših učenika ide u novoobnovljene škole.

-Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je preko 30 milijuna kuna za regionalni projekt Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. Realizacijom projekta Medicinska škola Bjelovar postat će lider u ovom dijelu Hrvatske u obrazovanju novih kadrova, ali i na polju cjeloživotnog obrazovanja

-Bjelovarsko-bilogorska županija gradi i novu zgradu glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, kao jednu od rijetkih novih glazbenih škola u Hrvatskoj čijom izgradnjom će nastavnici i profesori te učenici dobiti vrhunske uvjete za rad, a grad Bjelovar novu modernu građevinu 21. stoljeća koja će promijeniti vizure grada


-u partnerskom odnosu s Općinama i Gradovima Bjelovarsko-bilogorska županija provodi niz projekata na području cijele županije poput izgradnje vrtića i dogradnje škole u Velikom Trojstvu

-koristeći maksimalno mogućnosti koje pružaju europski fondovi Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz drugih projekata poput osiguravanja asistenata u nastavi za učenike s teškoćama, programa Zaželi putem kojeg se brine o našim starim i nemoćnima, točnije o 350 korisnika o kojima brine 70 zaposlenica, besplatne prehrane za učenike u našim školama i niz drugih.


No, Županija je u tom dijelu dosegla svoj maksimum. Ono što je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prijeko potrebno su investicije vođene od strane države. U našoj županiji nema ni jedan državno vođeni projekt, a jedan od onih koji je već trebao biti dovršen je brza cesta do Bjelovara, a potom i Virovitice.

Izgradnja brze ceste nije stvar komfora već nužna potrebna, jer ako u Bjelovarsko-bilogorsku županiju želimo privući greenfield investicije onda moramo imati brzu prometnicu, a sada smo nažalost tek jedna od dvije županije u Hrvatskoj koja nema ni metra brze ceste ili autoceste.

I naše gospodarstvo u pojedinim segmentima doseglo je svoj maksimum, a u proteklih godinu dana u svim važnijim pokazateljima županija bilježi dvoznamenkasti rast u gospodarstvu, od rasta investicija, pada nezaposlenosti, broja poduzetnika i nizu drugih.

Kao i svugdje u Hrvatskoj korona kriza usporila je te brojke, a Bjelovarsko-bilogorska županija koja se uspješno obranila od koronavirusa, sada čini sve da pomogne svojem gospodarstvu.

U vrijeme krize kada su zaustavljene gotovo sve privatne investicije, a dobar dio javnih stavljen na čekanje, Bjelovarsko-bilogorska županija iako je i sada najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske, još jačim tempom kreće u investiranje. Potvrđuju to i činjenice, jer u tijeku je raspisivanje natječaja za novih 15 investicija vrijednih 110 milijuna kuna.

„Pandemija koronavirusa obilježila je 2020. godinu. Za to vrijeme, Bjelovarsko-bilogorska županija i njen Stožer civilne zaštite te svi koji su bili uključeni u obranu od koronavirusa, imali su za cilj zaštitu zdravlja stanovnika županije. Ja sam ponosan na sve one koji su sudjelovali u tom zahtjevnom poslu. Bjelovarsko-bilogorska županija je po uspješnosti borbe protiv koronavirusa četvrta županija u Hrvatskoj.  Bilo je 10 oboljelih i svi su ozdravili. Nemojmo zaboraviti da je korona kriza ostavila trag na ekonomiji i gospodarstvu naše županije. Naš sadašnji cilj je da naše gospodarstvo opstane u teškim trenucima koji slijede i koji traju. U dogovoru s našom Gospodarskom i Obrtničkom komorom provodimo niz mjera koje su vezane uz to, a sada uz zdravlje stanovnika naše županije branimo i njihova radna mjesta. Bjelovarsko-bilogorska županija je i prije praktički bila vodeći investitor u županiji. Međutim, sada smo postali vodeći investitor u ovom dijelu Hrvatske. Naime, gotovo 500 milijuna kuna ugovorenih radova koje možemo financirati, tridesetak škola, gradnja zdravstvenih i drugih objekata će omogućiti, nadamo se, našim obrtnicima i gospodarstvenicima koji se brave građevinom ili su vezani uz nju da prebrode ove teške trenutke.
Drugi ključan problem je pitanje cestovnog prijevoza. Čazmatrans je najveći prijevoznik u Hrvatskoj, nalazi se u teškoj situaciji koju dijeli sa svima ostalima koji se bave tim poslom. Moram reći da je tek četvrtina linija uspostavljena, a s obzirom na mjere koje su na snazi prema javnom prijevozu u jednom autobusu se može voziti tek 22 putnika, a znamo da je granica rentabilnosti preko 30. To znači da i kada voze čine to s gubitkom. Od 700 autobusa, njih 120 nije registrirano. Ja se nadam da će Vlada prihvatiti prijedlog koji sam proslijedio Hrvatskoj zajednici županija i našim kolegama, a to je da uvede, ono što je Zakonom predviđeno, javni prijevoz, ugovore koji to garantiraju i ako treba i interventnu pomoć.
U 2019. smo krenuli s najvećim projektom u ovom dijelu Hrvatske, a to je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Projekt je to bitan ne samo za stanovnike naše županije već i okolnih županija. Prošle godine završen je projekt gradnje pruge Sveti Ivan Žabno-Gradec,a omogućit će da postanemo prigradsko naselje grada Zagreba. Bjelovarsko-bilogorska županija ima preko 35 natječaja koje smo završili ili su u tijeku. Što se tiče projekata u Bjelovaru njihova vrijednost iznosi 350 milijuna kuna, a ukupno u županiji preko 500 milijuna kuna, uz sve ono što smo do sada napravili.  Mi smo u 2019. pa do korona krize imali i jedan od najvećih skokova i porasta gospodarstva u Hrvatskoj. Tu je i niz projekata u suradnji s našim Općinama i Gradovima poput dogradnje škola i vrtića u Velikom Trojstvu i Daruvaru. U 2019. izglasali smo proračun koji je najveći koji smo ikada imali, a iznosi 1.2 milijarde kuna. Ono što nama nedostaje su državno vođeni projekti. Ovoga trenutka na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne vodi se nijedan projekt koji vodi sama država. Meni je drago da se rade, primjerice, projekti vrijedni 2 milijarde kuna u istarskoj županiji samo u cestogradnji. Drago mi je da oni dobivaju 562 milijuna kuna od države za sufinanciranje njihove bolnice, ali bi voljeli vidjeti takve projekte i ovdje. Očekujemo sufinanciranje i naše bolnice po istom principu kao istarske, a želimo i da konačno ne budemo jedna od dvije županije u Hrvatskoj koja nema ni metra brze ceste na svom području“, istaknuo je na konferenciji za medije župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a