• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Veljača
16

Bjelovarsko – bilogorska županija u projektu “Razvoj investicijskog okruženja”

U okviru provedbe projekta „Program za certificiranje regija za ulaganje“ Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH i američke agencije USAID, Bjelovarsko-bilogorska županija, zajedno s Koprivničko-križevačkom i Krapinsko-zagorskom dobila je Certifikat CIFR (Croatian Investor Friendly Region).

              Nakon godinu i pol, Ministarstvo s konzultantskom kućom Internacional Development Ireland nastavlja taj projekt pod nazivom „Razvoj investicijskog okruženja“. Njegova je provedba predviđena u sljedećih dvadeset mjeseci, a vrijednost dva milijuna eura. Obuhvatit će osam hrvatskih županija koje dosada nisu sudjelovale u projektu, a za ostale, među kojima je i Bjelovarsko-bilogorska županija, predviđen je program daljnjeg unaprjeđenja spremnosti za privlačenje stranih ulagača.

              O tome su župana Miroslava Čačiju i njegove suradnike  izvijestili načelnica Odjela za poticanje ulaganja i investicije Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i voditeljica projekta Ljiljana Zajc, voditelj tima International Development Ireland ( IDI ) Matt Conolly, ključni eksperti IDI – a Zvonimir Repač i David Blanks, te predstavnik Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Tomislav Pokaz.

 

BBŽ

 

              Razgovaralo se o stanju gospodarstva Županije, izgradnji poslovnih zona u kojima bi potencijalni strani ulagači mogli naći mjesto, suradnji između županija, te prednostima Bjelovarsko – bilogorske županije kojima bi se ulagači mogli privući.
              Kako se na sastanku čulo, one su mnogobrojne. Neke od poslovnih zona poput onih u Čazmi, Velikoj Pisanici i Štefanju spremne su za ulaganja, ali Županija je još uvijek većim dijelom u izgradnji infrastrukture budući da je i ona cestovna i komunalna ispod standarda zemalja EU. Na tome se radi intenzivno, no u okviru mogućnosti koje su u posljednjih godinu i pol zbog recesije bitno manje – istaknuo je župan Miroslav Čačija.   Auto cesta prema Zagrebu, čija je izgradnja počela, ali ne ide željenom dinamikom, te dovršetak županijskog magistralnog vodoopskrbnog sustava u velikoj će mjeri tu sliku izmijeniti.
              Na temelju razgovora, konzultanti će napraviti program aktivnosti kojima će Bjelovarsko-bilogorska županija unaprijediti razinu spremnosti za privlačenje stranih ulagača.
              Važnu ulogu u ovom projektu, istaknuli su predstavnici konzultantske kuće IDI, imat će nacionalna Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, jer, iskustvo je pokazalo da županije same teško mogu napraviti iskorak prema stranim ulagačima.

              U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, uz župana Čačiju, na sastanku su bili zamjenik župana Saša Lukić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo Milan Biljan, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu želimir Curuš, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Saša Križ, v.d. direktorica županijske Regionalne razvojne agencije Jasmina Miletić te predstavnice HGK – Županijske komore Bjelovar Dragica Kovačević i Ivana Šarić.

 

BBŽ

 

BBŽ

 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a