• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
18

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA VODEĆA U PROMICANJU DOJENJA

U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak na temu promicanja dojenja na kojemu je ispred Bjelovarsko-bilogorske županije i županijskog Koordinacijskog odbora „Županija prijatelj dojenja“ sudjelovala njegova koordinatorica dr. Marija Čatipović.

Naime, Ministarstvo zdravlja donijelo je Plan i program po kojemu želi da se sve hrvatske županije uključe u projekt promicanja dojenja, najbolje moguće ishrane djeteta od njegova rođenja. Želja je da sve županije osnuju svoje Koordinacijske odbore koji bi radili na promociji dojenja, a jedina Županija koja takav Odbor već ima je upravo Bjelovarsko-bilogorska županija, koja ne samo da ima Odbor već i velike i vidljive rezultate rada.

Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već su organizirani primjerice trudnički tečajevi, potporne grupe za dojenje, razne promotivne i edukacijske akcije, a ne treba zanemariti ni činjenicu kako je županijski Koordinacijski odbor u suradnji sa Županijom i jednom prijevozničkom tvrtkom u njihove autobuse stavio naljepnice – mjesta za dojenje. Takve naljepnice mogu se naći i u kafićima diljem Županije, a Koordinacijski odbor redovno se uključuje i u obilježavanje Nacionalnog i Međunarodnog tjedna dojenja.

Oglednim primjerom Bjelovarsko-bilogorske županije već se poslužio Grad Zagreb i županijskim stopama krenuo u osnivanje svog Koordinacijskog odbora. Zagrepčanima, ali i predstavnicima hrvatskih županija svoja iskustva na projektu na sastanku u Ministarstvu zdravlja prenijela je dr. Marija Čatipović, održavši predavanje.

Treba napomenuti kako su u Ministarstvu zdravlja pohvalili primjer Bjelovarsko-bilogorske županije i potporu koju daje svom Odboru „Županija prijatelj dojenja“. U taj projekt uključeni su mnogi poput Doma zdravlja BBŽ, Patronažne službe, Opće bolnice Bjelovar, Grads Bjelovara, pedijatri i ginekolozi, a provodi se u suradnji s nadležnim Ministarstvom i UNICEF-om.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a