• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
22

BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI ODOBREN MAKSIMALNI IZNOS ZA EU PROJEKT „ZA ŽENE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE“

Europski projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila na Poziv Zaželi – Program zapošljavanja žena, Ministarstva rada i mirovinskog sustav, uspješno je prošao posljednju fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava donijelo je Odluku o financiranju za projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 10,3 milijuna kuna, od čega je odobreno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a preostalih 300 tisuća kuna sufinancirat će sama Županija. Sljedeći korak je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, nakon čega će Županija krenuti u realizaciju projekta.

Inače, nositelj projekta je sama Bjelovarsko-bilogorska županija, uz potporu dvanaest partnera.
Partneri u projektu su:

1. Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar
2. Centar za socijalnu skrb Bjelovar
3. Centar za socijalnu skrb Daruvar
4. Centar za socijalnu skrb Garešnica
5. Centar za socijalnu skrb Čazma

Partneri koji će zapošljavati žene, su:

6. Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo
7. Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac
8. Grad Grubišno Polje
9. Općina Velika Pisanica
10. Općina Berek
11. Općina Ivanska
12. Dom za starije osobe Bjelovar

Riječ je o projektu putem kojeg će se zaposliti 70 nezaposlenih žena s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine te povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci. Tako će se socijalno osjetljivoj skupini društva omogućiti radna mjesta i redovni prihodi, a zahvaljujući obrazovanju i osposobljavanju pružit će im se nova znanja i vještine kako bi im se kasnije olakšao pronalazak novog radnog mjesta.

Projekt će se provoditi 30 mjeseci, od kojih će 24 mjeseca žene biti zaposlene i pružati potporu i podršku za 350 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Po završetku rada, dio žena iz projekta pohađat će i edukacije za njegovateljice, edukacije za obavljanje pomoćnih poslova u zanimanju kuhar i u zanimanju konobar, te edukacije za poslove samostalnog knjigovođe.

Na taj način omogućit će im se dodatna edukacija kako bi i nakon završetka projekta imale znanja za obavljanje navedenih poslova i samim time lakše došle do radnog mjesta.

Treba i napomenuti kako je riječ o projektu koji je svojevrsna nadopuna projekta „Pletenica života“ kojeg je također Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s partnerima uspješno provodila.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a