• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Studeni
19

Brzi vlak iz Zagreba prema Bjelovaru i Virovitici nazvan imenom književnika Mate Lovraka

Novouvedeni vlak koji će prometovati na pravcu Zagreb - Bjelovar – Virovitica nosit će ime hrvatskog pisca Mate Lovraka.

Javnost je o tome izvijestio član Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Renatom Humićem koji je s direktoricom lokalnog prijevoza Snježanom Malinović bio na sastanku sa županom Miroslavom Čačijom. Hrvatske željeznice imaju više od osamsto vlakova, a samo četiri imaju ime. Od toga su tri na međunarodnim linijama - Mimamara, Lisinski i Nikola Tesla, tako da je ovo prvi vlak koji prometuje unutar granice zemlje koji ima ime. S obzirom na njegovu važnost za stanovnike županija kroz koje prolazi Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko - podravsku županiju, ali i želju da se istaknu povijesno zaslužni ljudi toga kraja, Osnovna škola i Muzej Mate Lovraka Veliki Grđevac, te Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar, pokrenuli su inicijativu imenovanja vlaka. Taj će vlak nositi ime poznatog hrvatskog pisca dječjih romana Mate Lovraka, jednog od najznačajnijih hrvatskih dječjih pisaca. Mjesto radnje njegovog najpoznatijeg dječjeg romana upravo je vlak, a sam je pisac rođen u Velikom Grđevcu, općini smještenoj na pola puta između Bjelovara i Virovitice.  

Osim brzog vlaka Mato Lovrak, novi vozni red koji stupa na snagu 12. prosinca ove godine za putnike Bjelovarsko – bilogorske županije donosi brojne prednosti. Poboljšano je povezivanje Bjelovara sa Zagrebom uvođenje još jednog direktnog vlaka u večernjim satima iz Bjelovara i s večernjim povratkom iz Zagreba, popodnevne veze za Zagreb i iz Zagreba s prihvatljivim vremenom putovanja, te pomicanjem vremena povratka brzog vlaka iz Zagreba sa 17.32 na 15.48 (što je za putnike puno bolji termin). Uvedeni su dodatni vlakovi u smjeru Virovitice , poboljšana je prometna povezanost Virovitice s Bjelovarom i Zagrebom, te Bjelovara s Viroviticom i Osijekom. Umjesto dosadašnja dva izravna vlaka u smjeru Virovitice sada će ih biti sedam i samo dva do Kloštra Podravskog, uvodi se izravni vlak za Koprivnicu preko Kloštra Podravskog u 13:18 sati, uvodi se svakodnevno pogodna popodnevna veza za Osijek u 14:47 s presjedanjem u Kloštru Podravskom (čekanje samo 4 minute) – interesantno za studente; ostaje jutarnji izravni vlak za Osijek u 9:13 sati iz Bjelovara. Brzom vlaku 770/771 „Mato Lovrak“ produljena je relacija prometovanja do Virovitice.
            Župan Čačija pozdravio je sve promijene, i najavio daljnju suradnju Bjelovarsko-bilogorske županije u cilju razvoja putničkog prometa željeznicom. Županija je u proteklih deset godina napravila velike pomake u razvoju željezničkog prometa, prvenstveno subvencionirajući karte đacima, studentima i radnicima. To nije prošlo nezamijećeno u Hrvatskim željeznicama, tako se i dalje može očekivati unaprjeđenje putovanja željeznicom.
           Uz župana na sastanku su bili zamjenik župana Krešo Jelavić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara Ante Topalović i pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu Želimir Curiš.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a