• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
27

„BUDI SVOJ“

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavljen je projekt „Budi svoj“ kojeg su izradili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo u suradnji s partnerima.

Projekt „Budi svoj“ predstavlja preventivni program usmjeren na sprečavanje razvoja svih vrsta ovisnosti među mladima. Koncipiran je i provoditi će se kroz predavanja, kreativne i interaktivne radionice sa učenicima prvih razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije, njihovim roditeljima i nastavnicima tijekom školske godine 2014/2015.

Osmislio ga je i kreirao tim stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, a projektnu ideju je razradio tim stručnjaka iz Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije. Voditeljica projekta je psihijatrica Iva Manestar.

Sredstva za projekt, u iznosu od 150.000, 00 kuna, su osigurana temeljem Natječaja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih za projekte udruga/zdravstvenih organizacija u području prevencije/tretmana/liječenja/rehabilitacije ovisnosti i resocijalizacije ovisnika za 2014. godinu.

Kvaliteti projekta doprinosi suradnja sa dvije partnerske udruge – Udruga mladih „Like“ i Klub liječenih alkoholičara, podrška župana i Bjelovarsko-bilogorske županije – problemom ovisnosti je sve veći problem današnjice s kojim se možemo suočiti samo zajedničkim snagama i djelovanjem, a to znači suradnja obrazovnih i zdravstvenih institucija, Udruga građana i lokalne zajednice –  u ostvarivanju zajedničkog cilja – a to je podržati naše mlade ljude, pomoći im da „BUDU SVOJI“, da se lakše odupru destruktivnom utjecaju sredstava ovisnosti i razvijanju ovisničkog ponašanja.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života mladih kroz psihoedukaciju, osvještavanje i prepoznavanje vlastitih potreba te usvajanje zdravih i konstruktivnih stilova života bez sredstava ovisnosti i ovisničkog ponašanja. Projekt također ima i za cilj obuhvatiti roditelje, podsjetiti ih koliko je njihov model ponašanja i komunikacije važan u odgoju njihove djece te da je stabilan obiteljski odnos izrazito važan i moćan zaštitni mehanizam u sprečavanju razvoja ovisnosti,  ponuditi im podršku u ulozi roditelja, koja je u današnje vrijeme izrazito izazovna i zahtjevna te ih potaknuti na razmišljanje i na promjenu, ojačati ih u postavljanju jasnih i zdravih granica u odgoju svog djeteta  -  što je izrazito važno za mentalno zdravlje svakog djeteta, mladog čovjeka i odraslog pojedinca.

Gledano iz medicinske perspektive, ovaj projekt ima također za cilj  skretanje pozornosti i naglašavanje važnosti nekonzumiranja psihoaktivnih tvari u dobi mladenaštva, jer svaka akutna i dugoročna intoksikacija ima destruktivan utjecaj i posljedice na njihov rast i razvoj cijelog organizma, prvenstveno na mozak, a onda i na cijelo tijelo uz brojne bihevioralne i socijalne komplikacije ovisničkog ponašanja.

Provedbu projekta su omogućile suradnje srednje škole Bjelovarsko-bilogorske županije, a to su: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Gimnazija Bjelovar, Tehnička škola Bjelovar, Gimnazija Daruvar, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Srednja škola Čazma, Srednja škola „Augusta Šenoa“ Garešnica.

Projekt je podržala i Bjelovarsko-bilogorska županija, a njegov službeni početak prigodno je označila zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vodeći oblik ovisnosti je alkoholizam. Mi ocjenjujemo ovakav preventivni program „Budi svoj“ izuzetno korisnim i opravdanim za provedbu iz razloga što je važno reagirati u toj mladoj životnoj dobi od kraja osnovne škole i početku srednje škole. Drago mi je što su tu uključeni prvi razredi sedam srednjih škola iz svih pet gradova naše Županije. Vjerujem da će taj projekt pasti na dobro tlo. S učenicima njihovim roditeljima i nastavnicima radit će stručne osobe pri Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo. Ali ono što je vrijedno u projektu je da će na njemu raditi i ljudi koji imaju veliko životno iskustvo u tome, od početaka raznih oblika ovisnosti, pa sve do njihovog liječenja i danas apstinencije. U svakom slučaju pohvaljujem ovaj projekt. Veselimo se njegovoj provedbi. Naravno, želimo da mladi uspiju podići svoje samopouzdanje da se mogu ohrabriti i da u onim teškim životnim situacijama kada će im se ponuditi nepoželjni oblici koji su često puta zapakirani u primamljivim aranžmanima da uspiju u tim trenucima reći ne, istaknula je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić na predstavljanju projekta „Budi svoj.“

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a