• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
18

CENTRI IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE I ENGLESKOG JEZIKA U SLUŽBI NADOGRADNJE ZNANJA NAŠIH UČENIKA

Bjelovarsko-bilogorski župan, zagovornik i pokretač Centra izvrsnosti u našoj županiji, Damir Bajs sa suradnicima posjetio je učenike i mentore na završetku rada Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika u ovoj školskoj godini 2016./2017. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga županija u Hrvatskoj prije tri godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike, a godinu kasnije s radom je krenuo i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika.

Interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja dodatnih znanja je više i nego dobar, a i rezultati polako dolaze do izražaja. Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo, jer popularizira se matematika i engleski jezik i omogućuje kvalitetnije i brže napredovanje nadarenih učenika iz navedenih predmeta.

Na projektu radi 11 mentora iz matematike i 11 mentora iz engleskog jezika, a obuhvaćeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih, te svi razredi srednjih škola. U ovoj školskoj godini 60-ak učenika pohađalo je Centar izvrsnosti iz matematike i njih 88 iz engleskog jezika, dakle sveukupno oko 150 učenika s područja cijele naše županije. Bjelovarsko-bilogorska županija je  osigurala sredstva, organizirala prijevoz i užinu za sve profesore i učenike. Županija ne vodi projekt ona je samo podrška kako bi osigurala nadarenim učenicima da dodatno napreduju i podignu razinu svog znanja, i za sve to zajedno u svom proračunu je za ovu školsku godinu osigurala 500.000,00 kuna.
Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike koji se pokazao kao pun pogodak. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Kroz Centar izvrsnosti radilo se s talentiranim učenicima koju su svaku subotu provodili u bjelovarskoj Gimnaziji bruseći svoje znanje iz matematike. Kroz predviđeni program učenici su usvajali metode mišljenja koje su se očitovale u preciznom definiranju pojmova, logičnom zaključivanju i algoritamskom  rješavanju zadataka. Dio njih je već samo nakon godinu dana polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra mjerljivo.
Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su do otvorenja još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.
Napomenimo da kao i prošlih školskih godina voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike je Zora Glavač, dok  Centar izvrsnosti iz engleskog jezika i dalje vodi Irena Pavlović, a nastava se provodi svake subote u bjelovarskoj Gimnaziji.
U proračunu za 2017. godinu Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je 700 tisuća kuna za potrebe Centara izvrsnosti. Naime, pored već uhodanih Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika u slijedećoj školskoj godini u planu je pokretanje i Centra izvrsnosti iz kemije.
„Kada govorimo o Centu izvrsnosti  prvo bih zahvalio voditeljicama, ali i svim mentorima, a to su naši profesori koji odvajaju svoje subote da podučavaju naše najbolje učenike engleski i matematiku. Rezultati se vide, ulaganje Županije mora i treba biti u materijalne uvjete naše škole. Mene posebice veseli ovaj program jer ulažemo u naše učenike i profesore. Mislim da znanje na taj način se mora steći i širiti. Mi ulažemo znatna sredstva, ali ta ulaganja su opravdana kada vidite koliko su naši učenici napredovali, kako dobivaju mogućnosti biti na državnim natjecanjima, a uskoro očekujemo da imamo i prvake. Izrekao bih da ove godine planiramo proširiti program i veseli me interes naših škola za tim. Ako bude mogućnosti u rujnu ćemo pripremiti novi program, uvest ćemo Centar izvrsnosti i za kemiju. Veseli me to proširenje i rezultati koji će doći.“ rekao je župan Bajs.

„Ove godine smo u Centru izvrsnosti imali stabilnu grupu od 60-ak učenika. Odustajanja nije bilo, a profesori su oduševljeni kada pored sebe imaju samo pet ili šest učenika kojima se u potpunosti mogu posvetiti, koji ujedno razumiju svaku rečenicu i postupak, a to čovjeka vuče naprijed.“, izjavila je profesorica Zora Glavač, voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike.

„Ove godine imali smo ukupno 88 učenika u četiri skupine, a njih više od 60 dobilo je certifikate za sudjelovanje. Odazivom smo prezadovoljni, a još uvijek imamo omjer četiri naprama jedan prijavljenih i onih učenika koje možemo primiti. Ovdje nadograđujemo znanje učenika, a dolaze nam samo najbolji“ pojasnila je voditeljica Centra izvrsnosti engleskog, profesorica Irena Pavlović.

„Volim matematiku pa mi je učiteljica predložila da krenem na Centar izvrsnosti iz matematike. Odlučila sam se upisati, a danas sam jako sretna što sam to napravila. Uz zadatke koji su na razini školskog gradiva, rješavamo i dodatne zadatke iz matematike. Ovdje nas je manje u grupi pa i lakše radimo. Putujem svake subote iz Daruvara, ali mi nije teško jer volim matematiku.“ Rekla je učenica Martina Krejči.

„Već drugu godinu zaredom idem na Centar izvrsnosti iz engleskog jezika. Jako sam zadovoljan ovakvom nastavom jer je atmosfera opuštenija i nitko od nas nema poteškoća s engleskim pa je lakše komunicirati sa svima. Profesori su odlični, a teme su jako zanimljive. Ovdje radimo u manjim grupama, pa profesori imaju više vremena za svakog od nas.“, pojasnio je učenik Ivan Kralj Bistrički iz Grubišnog Polja.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a