• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Srpanj
16

Članovi stožera za zaštitu i spašavanje o toplotnom valu

Zbog visokih temperatura i suše koja već više od mjesec dana vlada i u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji župan Miroslav Čačija sazvao je sjednicu županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje na kojoj se razgovaralo o stanju i preporukama građanima.

Prema riječima pročelnika Područnog ureda Bjelovar DUZS-a Marijana Radoša u proteklih je mjesec dana službu 112 zvalo 5 190 građana zbog različitih intervencija. Četrnaest je to posto više nego proteklih mjeseci, a najviše poziva odnosilo se  na medicinske intervencije, zatim vatrogasne i one vezane za nesreće u prometu. 

Županijski Zavod za javno zdravstvo na svojim je internetskim stranicama, već pojavom prvim vrućina objavili savjete i preporuke za javnost i dali upute građanima kako postupati u određenim situacijama, a građanima su se obraćali u radio emisijama i lokalnim tjednicima. Zavod za hitnu medicinu zabilježio je malo povećanje broja dnevnih izlazaka – s dvadeset na dvadeset četiri. Dijagnoze zbog kojih su građani imali zdravstvene probleme su kardiovaskularne bolesti i bolesti cirkularnog sustava. Na svu sreću, kako je istaknuo ravnatelj Zavoda Stjepan Matoš, smrtnih ishoda nije bilo.

Suša je uzrokovala velike probleme u opskrbi vodom, na što je upozorio zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije Željko Jambrek. Od početka godine Vatrogasna zajednica bilježi 3 600 prijevoza vode, a prevezeno je 25 milijuna i 200 tisuća litara na područje cijele Županije. Premda je u posljednjih nekoliko godina bitno povećan broj građana priključenih na županijski vodoopskrbni sustav, a u posljednje četiri godine izgrađenost je dosegla šezdeset posto, Županija intenzivno radi na povećanju broja priključenih kućanstava i daljnjoj izgradnji koju bi trebala omogućiti novih 47 milijuna kuna koja se uskoro očekuju iz državnog proračuna. 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a