• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
29

DAJMO DJECI KORIJENE I KRILA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs uručio je mališanima dječjeg vrtića Ciciban tradicijske hrvatske igrače, a u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila.

Riječ je o odgojno-obrazovnom projektu zagrebačkog Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila. Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila i prvi put su stigle u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Na prigodnoj svečanosti igračke je uručio Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Senki Mariji Ivanušec, ravnateljici Dječjeg vrtića Ciciban.

Najmlađima o igračkama, koje je zaštitio UNESCO, govorila je autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, dok su predstavnici Narodnih novina poklonili djeci pribor za crtanje.

Zahvaljujući Etnografskom muzeju i Radiju Kaj, širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine, Prigorja i Istre, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.   Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske. Projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave u kojima se projekt Dajmo djeci korijene i krila ostvaruje, a na prijedlog župana Bajsa igračke su došle u ruke mališana bjelovarskog dječjeg vrtića Ciciban.

Danas se nalazimo među djecom koja će biti vrlo vesela kada dobiju poklone koje su vezane uz tradiciju Hrvatske. To su stare igračke s kojima su se naši pradjedovi i prabake igrali. Možda se vrijeme i promijenilo, ali neke stvari nisu. Djeca to i dalje vole, dobiti igračke koje su kvalitetne i za kojih stoje autori, ali su prilagođene vremenu. Imamo veselje za naše najmlađe, a svi su vrlo uzbuđeni, od teta pa naravno do djece koja jedva čekaju kada će dobiti te igračke. Mi moramo gledati u budućnost, ali ne smijemo zaboraviti odakle potičemo i što nas čini takvima kakvima jesmo, a to je tradicija našeg kraja, autohtonost, od igračaka pa do prehrambenih proizvoda, ili naših navika. Tradicija u životu je nešto što ne možemo zanemariti. Drago mi je da Radio kaj dijeli poklone našim najmlađima i uvjeren sam da će oni to znati cijeniti. Za njih ja ne brinem, jer ako ih mi učimo kako se igrati igračkama naših djedova i baka, tako će i gledati u budućnost, ali neće zaboraviti odakle su. Ja sam pogledao igračke i one se nisu mnogo promijenile od onih s kojima sam se ja igrao kada sam bio mali, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a