• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Siječanj
16

DAN GRADA GAREŠNICE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je obilježavanju Dana Grada Garešnice koji se slavi 17. siječnja.

Bila je to prigoda i za održavanje svečane sjednice u povodu Dana Grada na kojoj se između ostalog okupljenima obratio i župan Bajs. Istakao je dobru suradnju Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Garešnice s kojom Županija ima partnerski odnos. Naime, Garešnica i Županija imaju potpisanu Promemoriju o suradnji u kojoj su zacrtani zajednički ciljevi i programi. Tiče se to i izgradnje komunalne infrastrukture i projekata koji ih povezuju poput daljnje izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže. Trenutno je u fazi provedba projekta Algomeracije na tamošnjem području vrijedna oko tri i pol milijuna kuna, a partner u projektu je i Županija.

Na svečanoj sjednici istaknuti su i svi važniji projekti Grada počevši od novog reciklažnog dvorišta Johovača, vrijednog milijun i 700 tisuća kuna, kao prvog u Hrvatskoj napravljenog u suradnji s Komunalcem i Općinama, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša od 80 posto. Sa 60 posto Fond je sudjelovao i u obnovi bivše zgrade obrane, obnovljene u vrijednosti gotovo milijun kuna, a radi se i na povećanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Na natječajima prioritet imaju  poduzetnička zona i ravnomjeran razvoj grada, te ulaganja u komunalnu infrastrukturu, kao osnove za kvalitetniji život i bolji standard. Uređeno je i središte grada, park i fontana što uvelike pridonosi ljepšem i urbanijem štihu Garešnice.

Ipak najljepši poklon Gradu svakako je dolazak njemačkih investitora u tamošnju zonu Kapelica u kojoj će strani ulagači prema najavama izgraditi bioplinsko postrojenje.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  uručena su i javna priznanja i zahvalnice grada. Petero je laureata: s područja kulture- Romana Fezi Martinić iz Folklornog ansambla „Zdenac“ i „Gareš'kog kulturnog centra“, te Zoran Blanuša iz Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Među nagrađenima su i garešnički obrtnici: Kata Kapelac i Petar Britvić. Priznanje je primio i umirovljeni nastavnik matematike i fizike, Zlatko Verhazu. Zahvalnice su dobili i najbolji učenici Osnovnih škola u Garešnici i Trnovitičkom Popovcu, te garešničke Srednje škole Augusta Šenoe: Tadej Petar Tukara, Marija Gubić i Magdalena Batinić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a