• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
31

DAN OSLOBOĐENJA OPĆINE VELIKA PISANICA

U Općini Velika Pisanica obilježena je 25. godišnjica Dana oslobođenja Velika Pisanica i akcije „Otkos 10“.

Svečanost obilježavanja započela je Svetom misom u tamošnjoj Crkvi Presvetog srca Isusova, nastavila je polaganjem vijenaca za sve poginule branitelje, a održana je i svečana sjednica u velikopisaničkom  Domu kulture. Bila je to prilika da se okupljeni prisjete ratnih vremena i prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu – „Otkosa 10“ u sklopu koje je oslobođeno i područje Velike Pisanice.

Ponosimo se što smo općina, koja je oslobođena u akciji Otkos 10. Puno pričamo i pišemo o toj akciji. Iskreno se nadamo da će ta akcija jednoga dana biti više vrednovana nego što je sada. Zahvaljujem se svima onima, koji su tog jutra odlučili doći u Pisanicu, neki po zapovijedi, neki slobodnom voljom. Petnaest godina se sjećamo tog dana i osobno sam ponosan da 31.10. vidim ovdje moje prijatelje i sve vas. Mogli bismo i trebali više. Obilježavamo u okviru mogućnosti. Trebamo se više sjećati na te dane, na sve obljetnice, koje su vezane za Domovinski rat,  rekao je Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica.

Kad govorimo o nama u ovom dijelu Hrvatske, reći ću da niz postrojbi ovih dana obilježava 25 godišnicu. Trećina županije je bila okupirana u Domovinskom ratu. Sad postoji sigurno natprosječno veliki udio branitelja u ukupnoj populaciji županije i veliki broj postrojbi. To pokazuje da smo uzeli sudbinu u svoje ruke i branili ovaj dio naše Hrvatske. Kad govorimo o tome, bilo je i velikih žrtava, ne samo na području naše županije, već i tamo gdje je Glavni stožer uputio postrojbe, od Dubrovnika do Slavonije, od Vukovara do bilo kojeg mjesta gdje je trebala pomoć. To je vrijeme, koje jest iza nas, ali koje ne smijemo zaboraviti. Postrojbe iz četiri županije su sudjelovale u operaciji i ujedinile se kako bi se oslobodilo ovo područje. Prošli tjedan bio sam s ministrom branitelja gosp. Medvedom. Popričali smo o svemu, on je dobro upoznat sa svime i rekao je da će nastaviti inicijativu za priznavanjem operacije Otkos 10. Ja sam za to da i druge operacije kao što su Medački džep i Maslenica i bilo koja druga operacija budu obilježene na jednak način kao i operacija Otkos 10. Sve ovo o čemu govorimo je priznanje. Ne radi se o materijalnim beneficijama i dobivanju novih prava. Radi se o priznanju države ljudima, koji su u tome sudjelovali. Zahvaljujemo im se za sve ono što su napravili za nas za kompletne godine, da se obiteljima poginulih uruče ta priznanja, da im se kažu zbog čega su oni poginuli i da država kaže da je ta operacija bila značajna u obrani Hrvatske, naglasio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a