• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
12

DEVETI SAJAM POSLOVA

Zamjenica župana Bojana Hribljan otvorila je Sajam poslova koji je i ove godine organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar i to deveti po redu.

Ni ove godine nije izostao veliki interes posjetitelja, kako izlagača, odnosno poslodavaca, tako i osoba koje traže posao ili se još uvijek školuju. Program Sajma poslova sastojao se od tri cjeline, predstavljanja izlagača putem izložbenih pultova, okruglog stola na temu “Obrazovanje nezaposlenih osoba-Osposobljavanje na radnom mjestu”, te CISOK- najbolji saveznik za dobru odluku.

Bjelovarske tvrtke koje su sudjelovale na ovogodišnjem Sajmu poslova su Hittner, Koestlin, Prima Commerce, Zaštitar Sučić, BBS, Data Link, Kudumija trade, RS metali, Sedlić d.o.o, Servis Cerović, AS Ablo, Jandrić & Jandrić, Radiona za obradu drveta Fridericha Unger, Rotor, Zdenka mliječni proizvodi, Iveta, Dukat, Sirovina, Poduzeće za ceste, Pajdo, Darblue, kao i Učilište za obrazovanje “Educiraj me”, Pučko otvoreno učilište Bjelovar, Obrtničko učilište “Pouka”, Pok-aspekt Virovitica, Sveučilište u Rijeci Ekonomski fakultet – nastavni centar Bjelovar, Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva.
Partneri Sajmu i ove su godine bili Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Regionalna razvojna agencija i Lokalna razvojna agencija poduzetnički centar Garešnica.

„Cilj događaja je neposredno povezivanje korisnika usluga, odnosno nezaposlenih osoba sa poslodavcima. Krajem rujna na području Bjelovarsko – bilogorske županije bilo je evidentirano 6 582 nezaposlene osobe, što je u odnosu na period prošle godine na godišnjoj razini smanjenje za 22 posto ili u brojkama za 1801 nezaposlenu osobu. Gledajući prema spolu 53 posto su žene, a 47 posto muškarci. Aktivnost današnjeg Sajma poslova je promoviranje Mjere osposobljavanje na radnom mjestu i obrazovanje nezaposlenih.“ pojasnila je predstojnica HZZ, Područnog ureda Bjelova Ruža Hrga.

„Mi smo prijavili projekt “Zaželi” u kojem smo pažnju usmjerili na teže i teško zaposlive skupine, žene iznad 50 godina. Projekt je prošao administrativnu provjeru i vjerojatno ćemo putem projekta zaposliti 70 žena. Jako puno obraćamo pažnju na mlade i marginalizirane skupine. Strukovna obrazovanja su nešto na što posebno trebamo svi obratiti pažnju u našoj županiji. Imamo najavu dolaska Vlade Prskala, pomoćnika ministrice koji je bio među najuspješnijim ravnateljima strukovnih škola. S našim će ljudima razgovarati o temi na koji način strukovna zanimanja mogu i moraju biti korisna u razvoju gospodarstva. Prema onome što sam sad do sada na sajmu vidjela, jasno je da posla ima, no nekada nažalost nema onih koji posao traže. U nedostatku smo struka za kojima se pokazuje potreba. Odaziv za upis djece u strukovne škole je daleko manji nego što bi trebao biti, nego što traži tržište rada. Županija primjerice uskoro kreće u veliku obnovu škola, pri čemu će biti potrebno dosta zidara, tesara, limara, krovopokrivača i ostalih. Posla će biti još puno, puno toga pripremamo s novim projektima. Bez mladih ne možemo i na njih moramo računati. Ima brojnih poslodavaca koji su voljni mlade naučiti poslu. Županija je uvijek uz sve koji se žele prijaviti na razne natječaje, a treba im pomoć i usmjeravanje“, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan prilikom otvorenja Sajma.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a