• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
18

DODJELA CERTIFIKATA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA NA GRADSKOJ TRŽNICI BJELOVAR

Na Gradskoj tržnici u Bjelovaru po drugi put su uručeni certifikati „Proizvodi hrvatskog seljaka“ devetnaestorici poljoprivrednih proizvođača koji na bjelovarskoj tržnici prodaju svoje proizvode.

Certifikat je dokaz, da su poljoprivredni proizvodi koje zakupci prodaju na tržnici, isključivo njihovi, iz njihovim vrtova i sa njihovih oranica. Certifikate je u okviru projekta „Certificirane seljačke tržnice“ odobrila komisija sastavljena od predstavnika Grada Bjelovara, Bjelovarsko- bilogorske županije, Komunalca d.o.o. i Poljoprivredno savjetodavne službe, Podružnica Bjelovar.
Ovaj projekt je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica sa ciljem da se poljoprivredni proizvođači certificiraju, da ih se štiti od nelojalne konkurencije, da se njihovi proizvodi promoviraju i da im se olakša plasman na tržište. S druge strane, cilj je i da kupac dobije informacije o podrijetlu proizvoda na tržnici. Pozitivan učinak certificiranja je davanje zamaha  proizvođačima koji svoje proizvode prodaju na tržnici, ali i poticaja građanima da kupe njihove domaće proizvode. Bjelovar je, nakon Varaždina i Siska, treći u Hrvatskoj po broju certificiranih proizvoda i certifikat je potvrda da se radi o zdravom, domaćem hrvatskom proizvodu- rekao je Predsjednik Udruge Hrvatskih tržnica Niko Pervan.
Na bjelovarskoj tržnici ima ukupno 48 certificiranih proizvođača. Direktor  Komunalca d.o.o.Ivan Ivančić rekao je da je Bjelovarska tržnica u samom državnom vrhu kad je riječ o ponudi kvalitetnih proizvoda i da posluje stabilno, ostvarujući 1,5 milijuna kuna prihoda koji je dovoljan da pokrije sve troškove rada tržnice.
Županija je također sudionik ovog projekta pa su događaju nazočili izaslanici župana Damira Bajsa v.d. pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša Marijan Mikulandi  i Željko Stojković, član Povjerenstva, čiji su članovi u sklopu ovog projekta  obilazili i certificirali OPG-ove.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a