• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Travanj
29

Dodjela nagrada osnovnim školama za volontiranje sa starijima


Zagreb, 26. travnja – Povodom 29. travnja, Europskog dana solidarnosti među generacijama, u Velikoj dvorani Udruženja obrtnika u Zagrebu dodijeljene su nagrade osnovnim školama, pobjednicama natječaja „Škola - prijatelj starijih: Nauči me, naučit ću te”.

Na natječaj koji je raspisala Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost prijavilo se 69 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Među njima novčano su nagrađene Osnovna škola Sirač iz Sirača, Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog i Osnovna škola Vladimir Nazor iz Trenkova. Te škole, prema ocjeni Komisije, osmišljavaju i provode izvrsne volonterske programe u kojima učenici sudjeluju u razmjeni iskustava, znanja i vještina s osobama treće životne dobi. Cilj natječaja je razvijanje socijalne osjetljivosti najmlađih za osobe treće životne dobi i senzibiliziranje javnosti za potrebe starijih te njihovu veću društvenu uključenost.

Prvonagrađena, Osnovna škola Sirač iz Sirača, provodi niz akcija u koje su uključili osobe treće životne dobi – od uređenja okoliša škole do organiziranih humanitarnih posjeta siromašnim i nemoćnim starijim osobama. Osmislili su projekt „Dječje igre i igračke otete zaboravu vremena“ prema ideji umirovljene nastavnice. Ona je uočila da se učenici u slobodno vrijeme ne igraju skrivača, lovice, školice, kmečkanja i ostalih dječjih igara koje su djeca još donedavno igrala. Iz te ideje nastale su brojne aktivnosti u kojima su se osnovnoškolci udružili s umirovljeničkom udrugom i Domom za starije i nemoćne. Školsko dvorište pretvorilo se u seosko, livade i brežuljci postali su mjesta za igru. Umirovljenici se osjećaju ispunjeni prenoseći znanja učenicima, a učenici uživaju u igranju zaboravljenih igara i izradi starih igračaka. U školski kurikulum uvrstili su teme o važnosti sudjelovanja u životu starijih osoba.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a