• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
27

OBILJEŽAVANJE 26. MEĐUNARODNOG TJEDNA DOJENJA U BJELOVARSKO – BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja pod motom „Dojenje: ključ održivog razvoja“, zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić i koordinatorica projekta „Županija prijatelj dojenja“, doktorica Marija Čatipović održale su tiskovnu konferenciju, a tom prilikom predstavljeni su rezultati projekta „Županija – prijatelj dojenja“, ali i dva nova projekta „Očevi i djeca“ i „Skrb o majci i djetetu“.

U siječnju 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko – bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja“. Program se provodi u suradnji s UNICEF-om s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje. Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta, mr. sc. prim. Marija Čatipović, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama i čija ordinacija već dugo nosi naslov „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“.

Dojenje je dobro za majku, isto koliko i za dijete, jer majčino mlijeko je najpovoljnije za razvoj i rast djeteta. Stoga je 2001. godine osnovana radna grupa za promicanje dojenja u našoj županiji. Uveden je i Bijeli telefon gdje su se javljale majke, ali i očevi iz cijele Republike Hrvatske, te se započelo s vježbama za trudnice koji su poslije postale trudnički tečajevi. Također, 2004. osnovana je Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo, a prva pedijatrijska ordinacija dobila je prestižni UNICEF-ov certifikat „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“, a rodilište Opće bolnice Bjelovar dobilo je status Prijatelja djeca. Veliki napori su učinjeni od devedesetih godina kada je napravljena studija o zastupljenosti dojenja, postotak dojenja bio je nizak i vjerujem da je do danas napravljen veliki pomak. Cilj nam je bio da novorođenčad dobije ono što je najbolje za njih, a to je ljubav i majčino mlijeko, pojasnila je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.

Međunarodni tjedan dojenja obilježava se 1. – 7. kolovoza, pod motom „Dojenje: ključ održivog razvoja“, a govori kako je dojenje ključno u promišljanju kako cijeniti naše zajedničko blagostanje od samog početka života, kako poštovati jedni druge i kako skrbiti o planeti na kojoj svi zajedno živimo.

Naglasila bih da sve ovo što radimo je u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvom zdravlja. Uz Županiju, s nama rade svi, Opća bolnica Bjelovar, Dom zdravlja, Patronažna služba i Grad Bjelovar. Puno toga je učinjeno dosada. Radeći dvadesetak godina na projektima shvatili smo da nije dovoljno ići s edukacijama o dojenju kada majka već rodi, pa smo krenuli prema trudnicama, a sada trenutno radimo sa srednjoškolcima. Napravili smo anketu sa 154 srednjoškolca, s tri razreda Medicinske škole i tri razreda Ekonomske škole. Uvidjeli smo da 61% učenika želi učiti više o dojenju. Mi želimo mladim ljudima osvijestiti što je dojenje, dok im se još uvijek formiraju stavovi i bitno je da ta tema uđe u sve pore našeg društva, pojasnila je dr. Čatipović, te nadodala. Ove godine Međunarodni tjedan dojenja održava se pod motom „Dojenje: ključ održivog razvoja“ u kojem je puno tog sadržano, jer radi se o programu koji se proteže do 2030. godine. Dojenje je zauzelo veoma važno mjesto jer je bitno iz ekonomskog i socijalnog, odnosno iz svih aspekta. Važno nam je za održanje zajednice.

Ljekarna Bjelovar prošle godine se također uključila u Tjedan dojenja s raznim aktivnostima.

Pokrenuli smo projekt „Ljekarna – prijatelj dojenja“. Prošle godine radili smo niz edukacija unutar naše ustanove za majke i dječicu. Isto tako otvorili smo dio za dojenje, a na tu ideju smo došli od samih majki, jer na našem Korzu nema nijednog prostora gdje bi majka mogla dojiti. Uz to opremili smo prostor i za prematanje. Ovo je samo početak uključivanja ljekarnika, izjavila je ravnateljica Ljekarne Bjelovar Katarina Fehir Šola.

Naše rodilište u Općoj bolnici, osim što pomaže budućim majkama na razne načine, može se pohvaliti kao jedino rodilište u Hrvatskoj gdje patronažne sestre jednom tjednom obilaze trudnice i majke.

U suradnji s Patronažnom službu, patronažne sestre posjećuju naše trudnice i babinjače u rodilištu, upravo kako bi se osigurao kontinuitet edukacije dojenja, ali i svih ostalih stvari koje nosi period od poroda. Osim toga, na izlasku majke iz rodilišta dijelimo letke od UNICEF-a na kojima majke mogu pročitati savjete. Imamo trudničke tečajeve, gdje muževi mogu pomoći svojim suprugama osigurati lakši boravak u rađaoni. Sada nastojimo postati i „Rodilište - prijatelj majki“ uz to što smo „Rodilište - prijatelj djece“,. U zadnje vrijeme imamo trudnice i albanske, kineske i romske narodnosti tako da poštujemo različite kulturološke i religijske navike, rekla je specijalizantica iz ginekologije i opstetricije Željka Modrić Nikolić.

Prema našim informacija 98% majki izlazi iz rodilišta koje doje djecu, a svega 2% ne doji i to iz medicinskih razloga. Sve više majki doji što nam je i cilj ovog projekta, istaknula je Zdenka Mužina, prvostupnica primaljstva u odjelu za ginekologiju i opstetriciju.

Dva nova projekta "Očevi i djeca" i "Skrb o majci i djetetu - zrcalo društvene zrelosti“ predstavila je Slobodanka Čalić iz Regionalne razvojne agencije.

Regionalna razvojna agencija BBŽ je za Udrugu zdravo i sretno djetinjstvo pripremila dva projekta. Projekt „Očevi i djeca“ ima za cilj potaknuti buduće očeve da više sudjeluju u odgoju djeteta, da ih podučimo o roditeljskim pravima, o važnostima i dobrobiti aktivnog uključivanja u brigu o djeteta, kao i mijenjanje svijesti javnosti o ulozi muškarca u obitelji. Ciljana skupina u projektu bila su djeca 3.  i 4. razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije. Njegova vrijednost je 60 000 kuna, a rezultate očekujemo u rujnu, pojasnila je Slobodanka Čalić, te nastavila. Drugi projekt je „Skrb o majci i djetetu - zrcalo društvene zrelosti“ prijavljen na natječaj Ministarstvo zdravlja. Cilj je educirati trudnice i majke o dojenju, reproduktivnom zdravlju žene, unapređenju zdravlja zubi trudnica, dojilja i djece. Projekt je vrijedna 278 000 kuna, a rezultate isto očekujemo tijekom rujna. Partneri na projektu bili su Bjelovarsko-bilogorska županija i Visoka tehnička škola.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a