• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Kolovoz
27

DOVRŠETAK ŠKOLSKO-SPORTSKE DVORANE U HERCEGOVCU U PROJEKTU JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić predstavila je projekt Javno-privatnog partnerstva vezan uz škologradnju „BBŽ – škole“ u Općini Hercegovac. Naime, projekt Javno-privatnog partnerstva obuhvaća i dovršenje školsko-sportske dvorane u sklopu Osnovne škole Slavka Kolara u Hercegovcu. Predstavljanje projekta bila je i prilika da ravnateljica Osnovne škole Slavka kolara Vera Obrovac potpiše ugovor o Programskom zadatku za projekt dovršenja školsko-sportske dvorane.

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno je u najvećem projektu škologradnje u Hrvatskoj, a riječ je o projektu Javno-privatnog partnerstva „BBŽ – škole“. On podrazumijeva izgradnju 12 objekata u 11 škola, među kojima i dovršenje tri školsko-sportske dvorane,  Općinama Hercegovac, Velika Pisanica i Dežanovac. Naime, preuzimanjem kormila Bjelovarsko-bilogorske županije, župana Bajsa u lipnju 2013. između ostalog dočekale su i dvije školsko- sportske dvorane na kojima je završena I. faza radova u Velikoj Pisanici i Hercegovcu, dok je za školsko-sportsku dvoranu u Dežanovcu postojala projektna dokumentacija za izgradnju.

Kako bi dvorane dovršili i stavili u funkciju prvotno je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Regionalna razvojna agencija izradila Studije predizvodljivosti vezane uz gradnju dvorana. Potom je  preko Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Županija izgradnju
dvorana kandidirala na Infrastrukturni projekt za Europski fond za regionalni razvoj. No, iz nadležnog Ministarstva u ožujku ove godine stiže odgovor  kako Europska unija više ne financira projekte u osnovnom školstvu, a time ni gradnju školsko-sportskih dvorana.

Drugi način rješavanja  izgradnje i dovršetka dvorana tako se pronašao u projektu Javno-privatnog partnerstva. Budući da je riječ o dvoranama koje ulaze u nad standard prema pravilima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Županija se primila izrade novih projekata sa smanjenim troškovima dovršenja spomenutih objekata. I u konačnici uspjelo se gradnju dvorana uvrstiti u projekt Javno-privatnog partnerstva. To je prvi slučaj u Hrvatskoj da su građevine dovedene do  I. faze radova uvrštene u projekt Javno-privatnog partnerstva.

Model Javno-privatnog partnerstva je jedini način da se školsko-sportske dvorane dovršene do pola u nad standardu i dovrše. Podsjetimo, s poludovršenim projektom gradnje dvorana  stalo se prije šest godina i ukoliko se uskoro ne krene u gradnju i njihov dovršetak mogle bi postati promašene investicije.

Dovršetkom trodijelne školsko-sportske dvorane u Hercegovcu 182 učenika dobilo bi  adekvatan prostor za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, a prilikom izgradnje objekta velika pažnja posvetit će se i energetskoj učinkovitosti, kao i povećanju energetske učinkovitosti na postojećoj zgradi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a