• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
19

EDUKACIJA O CIKLOTURIZMU

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije uz potporu HTZ, te u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija, organizirala je jednodnevnu edukaciju za javni i privatni sektor u turizmu na temu „Edukacija o cikloturizmu, kako postati ciklo vodič“.

Cilj radionice je potaknuti razvoj ponude cikloturizma temeljenog na specifičnim motivima aktivnog turista te kulturnoj i prirodnoj baštini kao atrakcijskoj osnovi turizma. Tako se na edukaciji raspravljalo o mogućnostima, izazovima i problematici razvoja cikloturizma, uz prezentiranje dobrih primjera iz prakse. Neke od tema bile su: destinacijski razvoj cikloturizma, uvjeti razvoja, jačanje konkurentnosti biciklističkog proizvoda, što mora sadržavati proizvod kako bi privukao gosta, trendovi u svijetu u usporedbi sa stanjem u Hrvatskoj, biciklistička infrastruktura, kako postati biciklistički vodič i još mnoge druge teme o cikloturizmu.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik Turističke zajednice naše županije, prisustvovao je na radionici te tom prilikom objasnio što je Bjelovarsko-bilogorska županija dosada napravila po pitanju cikloturizma.

„Kada govorimo o cikloturizmu, imamo preko 400 kilometara postavljenih staza, neke su gradske, županijske, a neke i međunarodne. Postali smo jedno od odredišta turista koji dolaze s biciklima, međutim u okviru programa Ministarstva turizma mi smo se uključili i sada se radi strategija, ali i operativne stvari. Jedna od operativnih stvari je i edukacija kako postati ciklovodič, a želimo napraviti i infrastrukturu kako bi cikloturizam bio jedan od poluga ukupnosti napretka našeg kontinentalnog turizma, odnosno naše županije.“, rekao je župan Bajs.

„Cikloturizam je jedan od najbrže rastućih segmenata turizma Europi i ima rast od 20% godišnje, ali i u Hrvatskoj ima sve veći značaj. Ministarstvo turizma donijelo je akcijski plan cikloturizma na temelju kojeg će sve županije morati donijeti operativne planove, koji će se temeljiti na razvoju cikloturizma u destinaciji. Da bi netko postao cilklovodič potrebno je završiti edukaciju za ciklovodiče koja obuhvaća sve segmente koje vodič mora imati. Ciklovodič, osim samog voditelja grupe, mora biti liječnik, animator, mehaničar, psiholog i puno toga mora znati kako bi ta grupa koju vodi, doživjela destinaciju i upoznala ono što im lokalna zajednica želi pružiti.  U Hrvatskoj danas ima sve više ciklovodiča, po zadnjim informacijama njih dvjestotinjak.“, pojasnio je voditelj edukacije Bojan Šenkinc.

„Sada krećemo s konkretnim koracima u cikloturizmu, 6.11 imamo prvi sastanak u Zagrebu kako bi vidjeli konkretne smjernice što dalje. U našoj županiji cikloturizam ima jako dobre osnove, zbog toga što smo i proglašeni kao jedna od najboljih potencijalnih cikloturistčkih destinacija jer imamo brežuljkast kraj koji je poprilično pristupačan svima. Vidimo veliki zamah i mogućnosti po tom pitanju, a poseban priča je stara pruga Bjelovar – Garešnica, koja se može pretvoriti u biciklističku stazu u dužini 40km.“, izjavio je Hrvoje Supančić, koordinator za cikloturizam Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a