• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Svibanj
15

EUROPSKI PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE OSNOVNE ŠKOLE BEREK DIO POJAČANOG INVESTICIJSKOG CIKLUSA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je radove na europskom projektu energetske obnove Osnovne škole Berek.
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek

Riječ je o projektu vrijednom 686 tisuća kuna čije je financiranje provedeno na način da su 343 tisuće kuna osigurane iz europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 170 tisuća kuna je sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dok vlastita sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije iznose 173 tisuća kuna.

Posao energetske obnove Osnovne škole Berek dobio je obrt za graditeljstvo Grad-IM, a u školi su u tijeku radovi koji obuhvaćaju sanaciju krovišta, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, ugradnju LED rasvjete te  zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.

„Radovi teku prema planu. Do sada smo izolirali stropnu ploču, zamijenili smo kotlovnicu. Trenutno je u tijeku zamjena pokrova“, rekao je Ivan Marković, vlasnik obrta Grad-IM.

Završetkom energetske obnove Bjelovarsko-bilogorska županija školu u Bereku opremit će i novim namještajem, a sve s ciljem da 80 učenika i 26 zaposlenika dobiju uvjete školovanja i rada u objektu 21. stoljeća.

Kako bi se standard i kvaliteta nastave i rada u ovoj školi još podigla, uz energetsku obnovu, želja svih zaposlenika je i dogradnja škole.  Prvi preduvjet za to je ishođenje potrebne dokumentacije, a realizacijom projekta, koji bi se provodio u suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Berek,  napravio bi se dodatni iskorak i omogućio prelazak u jednosmjensku nastavu. Stoga će se nakon energetske obnove krenuti prema projektiranju dogradnje nekoliko učionica. 

„Bjelovarsko-bilogorska županija je naš osnivač, pomagač, netko tko nas upućuje, tko nas vodi, financira i s kim možemo sve dogovoriti. Ovim putem najviše se zahvaljujemo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom. Školu trenutno obnavljamo da bi postala energetski učinkovita, lijepa, praktična i sigurna za rad. Sagrađena je 1968. godine, montažnog je tipa i ima već nekih dijelova koje je doista potrebno zamijeniti zbog sigurnosti djece. Kada to napravimo, u planu je dogradnja škole što bi nam omogućilo rad u jednoj smjeni“, naglasila je ravnateljica OŠ Berek Dušica Vunić.

Podsjetimo, u vrijeme pandemije koronavirusa započete investicije Bjelovarsko-bilogorske županije, među kojima je i energetska obnova škole u Bereku, nisu zaustavljene, već naprotiv nastavljene su, a Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je i u novi investicijski ciklus.

Naime, stav Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka župana Damira Bajsa je da izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije moguć uz štednju javnog sektora, već upravno suprotno, povećanjem javnih investicija i osiguravanjem posla našim građevinarima i srodnim djelatnostima u vremenima krize.

Bjelovarsko-bilogorska županija ovoga je trenutka najveći investitor u županiji u kojoj su u tijeku radovi na 15-ak gradilišta vrijednih 330 milijuna kuna i niti jednog trenutka Bjelovarsko-bilogorska županija i njen čelni čovjek župan Damir Bajs nisu dvojili da li ih treba nastaviti.

Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija ovog trenutka ima spremne projekte za raspisivanje natječaja i osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih preko 100 milijuna kuna, a vezane uz graditeljstvo i popratne industrije.

Inače, Osnovna škola Berek jedna je od 44 škole na području naše županije  obuhvaćene europskim projektom energetske obnove u koje će ukupno biti uloženo 160 milijuna kuna, a završetkom njihovih obnova 90 posto učenika ići će u nove, modernizirane škole.

„Obnova škole puno nam znači zbog toga što će škola biti ugodnije mjesto, zimi toplija, ljeti hladnija. Za učenike, roditelje i za nas ovo je jedan kvalitativni pomak u uvjetima rada“, naglasila je učiteljica Kornelija Živko.

„U ovih punih 27 godina koliko Općina postoji, suradnja škole, Županije i Općine je na visokoj razini. To je i naša obaveza prema našem stanovništvu da dobro surađujemo na dobrobit svih. Svake godine Bjelovarsko-bilogorska županija jako puno ulaže na području naše općine, kroz cestogradnju, obnovu škola kao i druge vidove aktivnosti“, izjavio je načelnik Općine Berek Mato Tonković.

„I u ovo vrijeme pandemije koronavirusa odlučili smo nastaviti projekte koje smo započeli. Kada je riječ o školstvu, naglasit ću da smo mi druga Županija po povlačenju sredstava Europske unije vezano uz energetsku obnovu istih. Ovo je jedna od tridesetak škola koje su ili završene ili su obnove u tijeku. Ukupna vrijednost naših investicija samo energetske obnove je 160 milijuna kuna. Međutim, kada tu ubrojimo i projekte koje radimo svojim sredstvima, dogradnje škola u Trojstvu i Daruvaru, gradnja Glazbene škole iznos se penje na gotovo 250 milijuna kuna.  Ulaganje je to za budućnost.  Vrijednost ovoga projekta je 700 tisuća kuna, ali kao i u svim drugim projektima iskoristit ćemo priliku da i sve ono što nije uključeno u energetsku obnovu financiramo tako da riješimo pitanje škole za budućnost. Vjerujemo da će ukupnost ulaganja u ovu školu biti oko milijun kuna,a sve dodatne radove financirat će Bjelovarsko-bilogorska županija“, istaknuo je prilikom obilaska radova župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
Obilazak radova na energetskoj obnovi OŠ Berek
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a