• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Siječanj
24

GDJE SE BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA VIDI U BUDUĆNOSTI NA SJEVERU I ZAPADU ILI ISTOKU?

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predstavnici županijske većine u Županijskoj skupštini dobili su pitanje gdje se Bjelovarsko-bilogorska županija vidi u budućnosti u novoj NUTS 2 podjeli regija je li na zapadu i sjeveru ili na istoku Hrvatske.
Župan Bajs i vladajuća većina u Županijskoj skupštini BBŽ

Na to pitanje je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na temelju prezentacije nadležnog Ministarstva o važnosti regionalnih podjela nakon konzultacija i potpore županijskih stranaka koje čine većinu u Županijskoj skupštini naznačio da se Bjelovarsko-bilogorska županija u budućnosti vidi na zapadu i sjeveru.

NUTS 2 regija suprotno uvjeravanju mnogih, a temeljem Odluke Vlade nije samo statistička regija, kako je rečeno na konferenciji za medije HDZ-ovih, HSS-ovih i HSLS-ovih gradonačelnika i načelnika, nego je cilj formirati homogene regije kroz koje će se voditi politika regionalnog razvoja na način da će Vlada i Vladina tijela donositi regionalne operativne programe koji će to zbližavanje županija unutar određene regije pospješiti.

Obzirom na zbližavanje regije kroz infrastrukturne projekte koji su vezani uz prometnu infrastrukturu, zbrinjavanje otpada, vodoopskrbu, školstvo i zdravstvo cilj je dobiti što homogenije regije i pristupit će se izradi Vladinih regionalnih programa odmah nakon utvrđivanja NUTS 2 regija.

Gore navedeno nalazi se u materijalima Vlade u „Ciljevima nove podjele na NUTS 2 regije“ -  citiramo „formirati što homogenije regije“, što je lako provjerljivo na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Što se tiče potpora prema poduzetnicima Odluka stupa 2023. godine na snagu i tek tada na temelju tadašnjih brojki BDP-a prema EU odlučit će se stopa potpora. Tako da je jasno da poduzetnici niti dobivaju niti gube ništa i koliko će poduzetnici dobiti to ćemo vidjeti tek 2023. godine na temelju tadašnje razvijenosti.

Tako da Odluka Vlade koja je na tragu HDZ-a, HSS-a i HSLS-a koju vode gradonačelnici i načelnici tih stranaka ovu županiju dugoročno vode u istočnu regiju i to je njihovo pravo gdje vide budućnost naše županije, ali župan i većina u Županijskoj skupštini budućnost vide na zapadu i sjeveru.

U konačnici izjave koje nisu u skladu s ovim su lako provjerljive i pokazuju neinformiranost o značaju ove Odluke, a to je gdje se mi vidimo u budućnosti - u kojoj regiji sjevernoj ili istočnoj?

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a