• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Lipanj
10

GENERAL MARKAČ POČASNI GRAĐANIN BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu kod spomen obilježja u središnjem gradskom parku u Bjelovaru. U Katedralnoj crkvi Svete Terezije, bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak služio je Svetu misu, a na svečanoj sjednici uručena su županijska odličja Povelje Bjelovarsko-bilogorske županije, Plakete Tihomir Trnski i Medalje Bjelovarsko-bilogorske Županije.

Predsjednik Županijske skupštine Marijan  Coner nakon čestitki i pozdrava osvrnuo se na svih pet sjednica koje su održane u protekloj godini i odluke koje su donesene. „Svaka od ovih odluka ovih odluka koje ste sada čuli jedan je korak koji  našu Županiju trebaju učiniti perspektivnom, pokrenuti gospodarske inicijative i učiniti je poželjnom za život.  Većinu u Skuštini čini nekoliko političkih stranaka različitih stajališta, s nezavisnim vijećnicima koje je okupio Damir Bajs. No, cilj nam je zajednički kad je sudbina Bjelovarsko-bilogorske županije u pitanju. Ekonomske i političke prilike u današnjem svijetu i Europi, složene su i za puno razvijenije od nas. Želimo ići naprijed, moramo prihvatiti pravila igre i uključiti se s našim komparativnim prednostima. Tek ih trebamo valorizirati, a odluke koje je ovaj saziv Skupštine donio u proteklih godinu dana, vode nas k tome. Iz objektivnih okolnosti nismo mogli baš sve što smo planirali, no ne smijemo biti nezadovoljni jer puno je više napravljenoga i slika, ali i pozicija Bjelovarsko-bilogorske županije u odnosu na onu od prije godinu dana, bitno je drugačija. Krenuli smo naprijed, to  je nepobitna činjenica, i mi kao izabrani predstavnici stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije, podržat ćemo i dalje sve prijedloge koji će biti u tom duhu. Svjesni smo vremena u kojemu živimo, no demokratskim dijalogom i razumijevanjem u cilju boljeg života svih nas, ovaj će saziv Skupštine podržavati sve konstruktivne prijedloge izvršne vlasti ove Županije i zastupati interese građana koji su nam dali povjerenje na izborima.“, rekao je predsjednik Skupštine Coner.
Župan Damir Bajs iznio je najvažnije poteze koje je povukao, preuzevši mandat prije godinu dana. Počevši od preustroja Županije, koji je smanjen broj upravnih odjela, a u Županiju su došli neki novi ljudi koji su dobili priliku da se dokažu. Također, istaknuo je župan Bajs, morala se osigurati stabilnost u Skupštini  pa su potpisani sporazumi s HDZ-om i kasnije s HSLS-om, i to sada dobro funkcionira. Mi smo županija koja je imala negativne pokazatelje u gospodarstvu, rekao je župan Bajs, svaki deseti djelatnik u gospodarstvu bio je zaposlenih jedne od firmi u predstečaju. Poljoprivreda je bila u silaznoj putanji. „No, mi smo i jedna od rijetkih županija u kojoj niti jedna firma u predstečaju nije otišla u stečaj. Firme su bile s razlogom u predstečaju, bile su u problemima i neće biti nimalo lako da ostanu u jednoj teškoj tržišnoj utakmici. Neće sve niti uspjeti, no na nama je da im pomognemo koliko možemo. Mi smo i dalje vodeća županija u proizvodnji mlijeka i govedarstvu. Na žalost, to nije zato što mi rastemo, nego zato što drugi padaju još više. Mene kao župana, najviše je smetalo što smo kao županija među zadnjima u onome što smo mogli napraviti. A to je dobiti sredstva ondje gdje je ih ima. A ima ih u Zagrebu i Bruxellesu. Ono što je meni bitno kad govorimo o natječajima danas, i za one koji su u tijeku i za one koji se otvaraju na jesen, da smo predali tri do pet zahtjeva više nego druge županije. Isto tako, po povučenim sredstvima u proteklih godinu dana, među prvih smo pet županija. To nam jedina šansa koju imamo. Kad govorimo o projektima, meni je bitno da u ukupnosti života, svakom čovjeku u županiji damo mogućnosti uvjete pristojnog života.  Kad govorimo o tome, mi smo locirali program za umirovljenike, populaciju koja sada ima šanse da preko svojih udruga i programa koje se u njima odvijaju, u trećoj životnoj dobi mogu napraviti iskorak. Kad govorimo o programima u školstvu, koje smatram iznimno bitnim, oni su pripremljeni i čekaju u Zagrebu mišljenje da  javno-privatno partnerstvo bude prihvaćeno. Više od desetak škola je obuhvaćeno tim programom i čekaju da počnemo s gradnjom. Važno je reći da pedeset posto sredstava za ove JPP daje država  i za gradnju i za obnovu, a to nas je i privuklo da participiramo u tom programu. Kad govorimo o drugim programima, moram napomenuti da se nismo odlučili investirati samo u zidove. U jesen osnivamo prvi Centar izvrsnosti. Idemo investirati u profesore i učenike. Idemo napraviti pomak u znanju, jer to je uspjelo županijama koje su uvele takve centre.
Prije godinu dana, kad sam je preuzeo, županijska blagajna bila je u minusu 12 milijuna kuna, danas smo dužni pet i do kraja godine ćemo ga uspjeti riješiti, jer je to preduvjet svih ovih programa. Moramo i dalje štedjeti, a štednju smo započeli desetpostotnim sniženjem plaća dužnosnicima i naknada vijećnicima.“ – govorio je župna Bajs na svečanoj sjednici. Na kraju govora, osvrnuo se na poteze središnje vlasti prema našoj županiji. Izrazio je zadovoljstvo što su godine izvrsnog rada pravosuđa na području Bjelovarsko-bilogorske županije prepoznate i što su te institucije sjedište za šire područje, te što se uspjelo reakcijom Županije utjecati da bjelovarska Opća bolnica bude usmjerena prema Zagrebu, a ne prema Osijeku kako se masterplanom predviđalo. No, unatoč borbi  i argumentima koje je Županija zajedno s tvrtkama koji gospodare vodom podastrla relevantnim institucijama i javnosti, Županija nije dobila vodno područje. S nadom da će se to ipak moći promijeniti, župan Bajs je pozvao sve da se i dalje bore, jer samo tako možemo uspjeti.
U ime uzvanika, pozdravne riječi i čestitke u povodu Dana županije uputio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. Izrazio je zadovoljstvo napravljenim, suradnja je sve jača i jača, a Bjelovarsko-bilogorska županija je prepoznala što je budućnost  županije u nacionalnim i europskim okvirima. Istaknuo je da sa Županijom komunicira na tjednoj razini i da su zahvaljujući  aktivnom uključivanju Županije sve predstečajne nagodbe pozitivno riješena i sačuvana radna mjesta. 
Ove godine Bjelovarsko-bilogorska županija dobila je svog trećeg počasnog građanina, generala Mladena Markača. Uručena su i ostala županijska  odličja.
Povelje Bjelovarsko-bilogorske županije za naročite uspjehe na svim područjima gospodraskog i društvenog života od značaja za Županiju dobili su Matica umirovljenika Općine Veliko Trojstvo, Obrt „mali Herceg“, OPG „Herclik“ i Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“.
Plakete Tihomir Trnski za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života Županije dobili su Vesna Županić, Češka beseda Gornji Daruvar, Zdenko Posarić, Antun Puškarić, josip Slivar, Češka obec Bjelovar, Rukometni klub Garešnica i Športsko ribolovna udruga „Štuka“ Uljanik.
Medalje Bjelovarsko-bilogorske županije za izuzetan doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda Županije uručene su Stipi Šoli i Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar.
U kulturno umjetničkom programu obilježavanja ovogodišnjeg dana Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovali su operna pjevačica Kristina Anđelka Đopar, Orkestar grada Bjelovara pod ravnanjem Zlatka Strčića, KUD „Sloga“ iz Đurđica, Ženska klapa Stentoria i KUD „Palična“ iz Severina.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a